Iranstödda Hizbollah strider i Syrienkriget på regimens och president Bashar al-Assads sida. Arkivbild från 2015. Foto: AP/TT

Syrienkriget – en spelplan för maktkampen mellan Israel och Iran

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 18 månaderna uppges Israel ha slagit till mot över 200 mål kopplade till Iran och dess allierade, enligt en anonym källa inom den israeliska militären till nyhetsbyrån AP. Israel misstänks för många Iranrelaterade anfall i Syrien, samtidigt bekräftar de inte alltid dessa.

– Israel vill rulla ihop den persiska mattan i Syrien och skicka iväg den och deras inflytande tillbaka till Iran, säger Mellanösternkännaren Anders Persson.

I norra Beirut dånade himlen tidigare i veckan av vad som visade sig vara israeliska flyg. Enligt det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) riktades räden mot iranska mål i Syrien.

En av Irans allierade i Syrienkriget är Libanonbaserade shiamuslimska, och av USA terrorstämplade, Hizbollah.

Syrienkriget

– Israel ser Hizbollah, Syrien och Iran som en enad front där Hizbollah är Irans underordnade. Ingen vet exakt hur stort Irans inflytande och kontroll över Hizbollah är, men Israel har bombat hundratals mål i Syrien de senaste åren för att Iran inte ska kunna avancera mer i regionen och få in vapen till bland annat Hizbollah, säger statsvetaren och Mellanösternkännaren, Anders Persson till SVT Nyheter.

”Starkare än någonsin”

Iranstödda Hizbollah har ett stadigt grepp om södra Libanon och blev storvinnare i årets parlamentsval. Genom att strida vid Irans sida för den syriska armén och Bashar al-Assad har de nu också blivit stärkta av krigserfarenheten, berättar Anders Persson.

I ett tv-sänt tal i augusti i år för att markera årsdagen av 2006-års krigs slut, sa Hizbollahledaren Hassan Nasrallah:

– Motståndet i Libanon i dag, sett till dess besittning av vapen, utrustning, förmågor, medlemmar, möjligheter, kompetens och erfarenhet, samt även tro, beslutsamhet, mod och vilja – är starkare än någonsin.

Under Hizbollahs årsdagsfirande av krigets slut håller en kvinna upp en bild på Irans högsta andlige ledare ayatolla Khamenei. Foto: AP/TT

Ett ständigt ordkrig

Kriget mellan Israel och Hizbollah tog slut för ganska exakt tolv år sedan. Det varade i 34 dagar och över tusen människor kom att dö, de flesta libaneser. Och trots att stridsyxan slutligen grävdes ner, har parterna hållit liv i ett ständigt ordkrig – allt medan man stärkt sina positioner vid gränsen där Libanon möter Israel.

– Kriget 2006 var hemskt, men efter dess slut har fronten mellan Hizbollah och Israel aldrig varit lugnare. Ledarna hetsar varandra verbalt, men det är första gången i modern tid det finns 12-åriga barn, på båda sidor, som aldrig spenderat tid i ett skyddsrum, säger Anders Persson. 

Spänningarna ökar

Samtidigt finns det de som befarar att det upptrappade läget i Syrien kan komma att spilla över på den någorlunda stabila relationen mellan Hizbollah och Israel.

– Den iranska revolutionen var framgångsrik att sprida sig till en enda plats, och det var södra Libanon. Väldigt mycket av de vapen Hizbollah har använt kommer från Iran. Så det finns en ideologisk koppling mellan dem, säger Anders Persson.

Till Israels stora missnöje har Iran inga planer på att lämna Syrien. Tvärtom har Iran meddelat att de kommer vara kvar i efterarbetet för både minröjning och återbyggandet av den syriska armén, skriver Reuters.

– Pakten mellan Syrien och Iran för att rehabilitera Assads armé är en bortförklaring och fasad för att legitimera iranska styrkors närvaro i området, säger Gilad Erdan, Israels minister för offentlig säkerhet till Ynet TV i slutet av augusti.

Och i början av veckan sa Israels försvarsminister att de inte kommer begränsa sig till syriskt territorium när det gäller hoten från Iran, och syftade på uppgifter om att Iran förflyttat robotar till Irak, skriver TT.

Mycket står på spel

Medan parterna i krigets Syrien nu förbereder sig för vad som kallas för, och kan komma att bli det sjuåriga krigets sista stora slag i Idlib, är Anders Persson ändå skeptisk till att det också skulle smälla till mellan Hizbollah och Israel.

– Det finns alltid en risk att det eskalerar utan avsikt, kriget 2006 kom till exempel väldigt oväntat för alla. Men något som kan dämpa risken är att både Iran och Hizbollah kan gå ut som vinnare ur Syrien – och den segern vill de nog inte sätta på spel genom att ge sig på Israel, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet