Slopandet av medborgarlönen är ett av de första Foto: Mauro Scrobogna/AP

Italiens nya regering tar bort medborgarlönen

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarlönen tas bort. Det har den nya italienska regeringen nu beslutat. Ett beslut som möts av starka och blandade känslor.

Rätten att få lön utan att arbeta har varit omdiskuterad ända sen medborgarlönen infördes. Det skedde i januari 2019 under dåvarande premiärminister Giuseppe Contes ledning.

– Det här ett beslut som slår mot Italiens allra svagaste. Vi kommer att göra allt för att hindra att det går igenom i parlamentet och gå man ur huse och protestera.

Giuseppe Contes första ord efter att det stod klart att regeringen Meloni nu tar bort medborgarlönen som Contes parti Femstjärnorna har som hjärtefråga. För den nya regeringen med Fratelli d’italia, Lega och Forza Italia var det dock ett viktigt vallöfte att lönen skulle försvinna.

– Den är både omoralisk och demoraliserande. Den som kan jobba ska jobba. De som inte kan det ska däremot få hjälp, sa premiärminister Giorgia Meloni i parlamentet när frågan debatterades.

Slår hårdast mot södra Italien

Enligt regeringens uppskattningar är hela 71 procent av de som nu får lönen arbetsföra. Man har haft rätt att tacka nej flera gånger till jobb och ändå behålla lönen. Från årsskiftet ändras det: den som tackar nej förlorar lönen direkt. Reglerna skärps på flera andra sätt med.

Från 2024 tas medborgarlönen bort helt. Bara under nästa år räknar regeringen med att spara motsvarande åtta miljarder kronor på inskränkningarna kring lönen.

Över 2,5 miljoner italienare berörs och av dem finns hela 64,7 procent i södra Italien.

– Det är bra att vi håller vårt löfte till väljarna. Många som arbetar hårt varje dag har upprörts av att se människor som kan jobba men stannar hemma och får lön ändå. Den här lönen har också lett till brist på arbetskraft och mer svartjobb och fusk, säger Filomena d’Antini, lokalpolitiker för Forza Italia i syditalienska Lecce, till SVT.

Protest från oppositionen

Men oppositionspolitikern Nicola Nardella, som representerar Femstjärnorna i Neapel-förorten Scampia, som har skyhög arbetslöshet, håller inte med.

– Medborgarlönen har lett till minskade personrån och andra brott och håller folk, inte minst unga, borta från maffian, camorrran, som annars kan erbjuda pengar och jobb. Har ni sett misären här? Vi kommer att protestera, var säkra, säger han till SVT.

Redan nu i helgen väntas protester och demonstrationer i områden som Scampia, runt om i Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.