Senaten samlas klockan 15 i dag för att lyssna på premiärminister Giuseppe Contes syn på krisen i landet. Efter det kan han bli föremål för den misstroendeomröstning som inrikesminister Matteo Salvini, ledare för regeringspartiet Lega, utlyst mot honom.
Om Conte förlorar faller regeringen.
Bråkade om tåg
Den nuvarande krisen började med tåg. Det var i början av augusti som regeringskoalitionen mellan främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) brakade samman över en dispyt om satsningar på höghastighetståg.
Matteo Salvini är ivrig att utnyttja att Lega just nu har höga opinionssiffror och har sagt att regeringen saknade parlamentets stöd och krävde ett nyval.
Men Salvinis plan – att stjälpa sin egen regering med hjälp av ett misstroendevotum mot premiärministern Conte – har visat sig krångligare än väntat.
Förra veckan blockerades förslaget att genomföra omröstningen och nu är det osäkert om någon omröstning alls blir av.
Blir det en misstroendeomröstning är det här alternativen:
- Senatorerna röstar ja till en misstroendeomröstning
Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval.
- Giuseppe Conte avgår självmant och behåller till viss del sin politiska legitimitet
Om Giuseppe Conte avgår måste president Sergio Mattarella antingen utlysa nyval eller sondera terrängen för en ny regering.
Nya koalitioner
Men frågan är hur en ny regering kunna skulle se ut? Hos forna regeringskompanjonerna M5S och Lega tycks dörren stängd, enligt Reuters.
I stället diskuterar M5S och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) öppet möjligheterna att bilda en ny koalition med syfte att styra landet utan Legas stöd, rapporterar AFP.
Tillsammans med det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU) har de parlamentarisk majoritet.
Hur det än slutar i eftermiddag har Matteo Salvini anledning att vara nervös. Om landet inte går till nyval kan inrikesministern tvingas bort från regeringen – och förpassas till opposition.
Fakta: Italiens styre
I fjolårets parlamentsval blev EU-kritiska Femstjärnerörelsen (M5S) den stora segraren med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också framåt och fick över 17 procent. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, men manglades fram under veckor av förhandlingar.
Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister medan de båda partiledarna fick andra ministerroller.
Oppositionen i Italien består i huvudsak av en rad småpartier samt mittenvänsterorienterade Demokratiska partiet (PD). PD tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd vid fjolårets parlamentsval då det tillsammans med sina fyra samarbetspartier fick ett stöd på 18,7 procent.
Vid ett nyval pekar opinionsmätningar på att Lega skulle stärkas kraftigt medan M5S skulle tappa nästan halva sitt stöd.
Källa: TT