Det var bara tänkt som en kort sak, kanske sex månader eller så.
Katerina Shabratska från östra Ukraina hade sett att det fanns ett jobb som konstnärlig ledare långt ifrån hemlandet, på Svalbard långt upp i norska Arktis. Men efter ett drygt halvår hade hon förtrollats av platsen och månaderna blev till år. Totalt fyra, innan hon till slut bestämde sig för att flytta tillbaka.
– Jag åkte tillbaka till Ukraina och fortsatte jobba i Charkiv, berättar Katerina Shabratska.
Sedan kom kriget.
Plötslig flykt
Katerina Shabratska visste helt enkelt inte vad hon skulle göra. Charkiv, i östra Ukraina, kom under hårt angrepp från de invaderande ryska styrkorna. När möjligheten kom bestämde hon sig för att fly. Vännerna på Svalbard köpte flygbiljetten som tog henne tillbaka till Arktis.
– Jag visste att jag hade vänner här, att jag hade stöd, berättar hon.
Stödkonsert i polarnatten
Men trots att Katerina Shabratska nu befann sig i säkerhet kände hon ett starkt behov av att göra något för sitt hemland, där hennes familj och vänner är kvar. I månader förberedde hon och hennes vänner en stödkonsert i den norska bosättningen Longyearbyen, en konsert som hölls i november.
Tillsammans med lokala körer framförde de sånger om Ukraina och höll presentationer om ukrainsk kultur.
– Jag har ingen rätt att sitta och göra ingenting när jag kan hjälpa, säger Katerina Shabratska och fortsätter:
– Jag är en kreativ person med vänner som vill hjälpa till så varför inte en konsert?
Fakta: Svalbard
Svalbard ligger i Norra ishavet, ungefär halvvägs mellan norska fastlandet och Nordpolen.
Omkring 2 400 personer från ett 50-tal länder bor i Longyearbyen på huvudön Spetsbergen. Därtill bor omkring 500 i den ryska gruvstaden Barentsburg och den sovjetiska spökstaden Pyramiden. Ny-Ålesund och Hornsund huserar forskare.
Enligt 1920 års Svalbardstraktat tillhör ögruppen Norge. Övriga nationer som har undertecknat avtalet äger dock tillträde till öarna och kan driva näringsverksamhet där. Norsk lagstiftning gäller och förvaltningen lyder under det norska justitiedepartementet.
Den lokala administrationen leds av sysslomannen i Longyearbyen.
Svalbard är demilitariserat och får inte användas för krigsändamål. Till följd av de ryska militära anläggningarna på Kolahalvön anses dock ishavsområdena runt Svalbard ha stor militärstrategisk betydelse. Möjligheterna att utvinna olja i Barents hav bidrar också till ett stort internationellt intresse för området. (TT)