– Är den här fortfarande på? Ska vi stänga av fläkten?
Vi sitter i ett bedövande varmt rum i Chiang Mai i norra Thailand där Peter Dahlin och hans flickvän bor i dag.
I åtta månader har vi sökt kontakt med denne människorättsaktivist. Ända sen han släpptes ur hemligt förvar och utvisades ur Kina den 25 januari i år. Vi har kommunicerat med hjälp av krypterade kanaler och vi har haft hemliga möten i olika länder.
Han har tvekat länge inför att vara med i en intervju. Men nu är han beredd att berätta om tiden i fångenskap.
– De första två veckorna i fängelset när det var en febril aktivitet med två olika förhörsledare, så höll de förhör mellan fyra och sex timmar om dagen, säger Peter Dahlin.
– Då togs jag ut ur cellen till ett annat rum och sattes fast i en så kallad tiger bench. Den är gjord för att vara väldigt obekväm, med kedjor och sånt.
Ett bord som ett skruvstäd
Han beskriver det som ett bord som fungerar som ett skruvstäd.
– Och där sitter det en förhörsledare, en översättare och en notarie och går igenom alla frågorna, om och om igen.
Vi ska backa tillbaka lite i tiden för det var på kvällen den 3 januari i år i centrala Beijing, som gränden där Peter Dahlin och hans flickvän bodde, plötsligt fylldes av underrättelseofficerare från Statens säkerhetstjänst.
Två eller tre tv-team med starka lampor stod också utanför dörren när Peter Dahlin öppnade. Allt skulle komma att sökas igenom, och dokumenteras noga.
– Ett 15-tal poliser från säkerhetsministeriet kom till mitt hem. Det här var vid halv tio på kvällen, ungefär två timmar innan jag hade planerat att åka till flygplatsen för att flyga ut ur landet.
Peter Dahlin och hans flickvän förs i en konvoj med blåljus genom staden till ett hemligt fängelse i utkanten av Beijing.
Hade redan planerat att fly
Peter Dahlin berättar om hur han dagarna dessförinnan hade fått information från olika håll som gjorde att han beslöt sig för att lämna Kina, och det tidigare än han hade tänkt sig.
– Men det var uppenbarligen inte tidigt nog, säger han.
Kinesiska myndigheter har under mer än ett års tid slagit ner på hundratals advokater och andra människorättsaktivister som verkar i landet. Många har gripits och förhörts och fängslats precis som Peter Dahlin.
Fortfarande väntar många på att deras fall ska tas upp i rätten. Tidigare rättegångar som har genomförts har beskrivits som summariska.
Det tar över en vecka innan kinesiska myndigheter bekräftar att de gripit Peter Dahlin, och att han är misstänkt för en rad brott i sitt arbete för människorättsfrågor i landet.
Kan ge 5 till 10 års fängelse
Det allvarligaste brottet rör den kinesiska kriminallagens artikel 107, om utländsk finansiering av subversiva aktiviteter riktade mot Kina.
Ett brott där straffskalan är på mellan 5 och 10 år i fängelse.
Den 19 januari publicerar den kinesiska statstelevisionen CCTV en bandad intervju med Peter Dahlin där han erkänner att han har begått brott i Kina.
Liknade intervjuer har använts av den kinesiska regimen tidigare, som i fallet med den försvunne svenske bokhandlaren i Hong Kong, Gui Minhai.
Metoden har kritiserats skarpt, bland annat av Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Lars Fredén på Weibo, Kinas twitter den 2 mars i år.
”Vi vill understryka att den här sortens offentliga erkännanden oroar oss, och är något som många hoppades hade upphört i Kina redan för flera decennier sedan. I ett rättssamhälle förs åtal i domstol och den åtalade svarar på anklagelser endast i närvaro av en försvarsadvokat”, skrev Fredén då.
Tvingades erkänna brott
Peter Dahlin säger till Sveriges Television att han tvingades att erkänna brott han inte begått.
Samtidigt säger han att han var beredd på att det skulle kunna ske.
– Språket de använder, det som de tvingar folk att säga, det är så uppenbart att det är framtvingat. Jag var nästan säker på att de skulle inkludera att jag skulle säga att jag har sårat det kinesiska folkets känslor, för det är en välkänd tagline de använder.
Han berättar om tillvaron i cellen. Om lamporna i taket som alltid lyste, och om rummet som inte gav speciellt mycket stimuli.
– Själva rummet eller cellen är ju självmordssäkrad, så det är vaddering överallt, inklusive på toalettsitsen.
– Det stora problemet är att det sitter två vakter därinne och stirrar på dig 24 timmar om dygnet.
Inne i rummet?
– Ja. De får inte prata med en, men de sitter och stirrar, och de skriver ner om du reser dig ur sängen, eller om du byter sida. Allt skrivs ner på papper.
Vi tar en paus i berättandet, det är mycket minnen som kommer över honom nu.
– Idén med de här specialgjorda fängelserna, förutom att hålla en i sex månader, är ju att knäcka en. Så de vet ju hur man gör det här, säger Peter Dahlin.
Han hörde vad han tror var en misshandel i ett intilliggande rum, men utsattes inte för rent fysiskt våld själv.
Klipp: Peter Dahlin om fängelsetiden
Påverkad av tiden i fängelse
Och han säger att han inte knäcktes av tiden i fängelset, men att han fortfarande är påverkad av det som hände där.
– Man kan få konstig panikångest från ingenstans, humöret kan lätt svänga om, och jag kan bli väldigt arg på småsaker. Man vill ha kontroll över allting och så fort man inte har kontroll över nåt så kan man genast bli väldigt arg, säger Peter Dahlin.
Han vilar upp sig nu, han och hans kinesiska flickvän. De pluggar thailändska i Chiang Mai i norra Thailand och väntar med beslut om framtiden.
– Men jag tror nog att jag kommer att fortsätta att arbeta med den här typen av frågor, på ett eller annat sätt, säger han.
Men Kina är stängt för Peter Dahlin nu, det är han väl medveten om.
Är du orolig för egen del?
– Lite grann, men det handlar mer om min flickvän. Hon skulle kunna få utreseförbud nästa gång hon kommer tillbaks till Kina, om de skulle få för sig det. Så det är ett problem.
Hur kommer det sig att du inte har velat vara med i medier tidigare?
– Till viss del på grund av säkerhet för kollegor i Kina fortfarande. Det finns en hel del information som jag vet att de inte vill att vi ska släppa och som vi inte släpper. Så vi får vara fortsatt försiktiga med hur vi pratar med medier, säger Peter Dahlin.
Fakta: Peter Dahlin
Peter Dahlin var med och grundade Chinese Urgent Action Working Group 2009, som arbetat med människorätts- och rättssamhällsfrågor i Kina. Han har tränat lokala advokater i arbetet mot människorättsövergrepp, stött offer för övergrepp, och genomfört direkta aktioner till stöd för människorättsförsvarare, journalister och advokater som befunnit sig i akut hot genom juridiskt, ekonomiskt och diplomatiskt stöd. Organisationen har arbetat med stöd från internationella organisationer som EU och flertalet länder i EU och Nordamerika.
Människorättsaktivisten Peter Dahlin: Det här har hänt
2007
Peter Dahlin, född i Västra Götalands län, flyttade till Kina av en slump och har bott där i närmare ett decennium. Han är en av grundarna till Chinese Urgent Action Working Group, eller China Action som den också kallas.
2009
China Action är en organisation som har arbetat med frågor som rör mänskliga rättigheter och rättssamhället i Kina sedan 2009. Den har tränat lokala advokater i Kina i effektiva sätt för att försvara sig mot övergrepp när det gäller mänskliga rättigheter, och för att kunna försvara andra offer för liknande övergrepp.
Organisationen har också genomfört en rad direkta aktioner för att på olika sätt stödja människorättsförsvarare, journalister och advokater som har befunnit sig under akut hot på grund av sitt arbete med dessa frågor. Stödet har varit juridiskt, ekonomiskt och diplomatiskt.
China Action har bedrivit sitt arbete med stöd från en rad internationella organisationer, som till exempel EU och flertalet länder i både Europa och Nordamerika.
2016
3 januari
Peter Dahlin och hans medarbetares arbete avbröts när han greps i sitt hem i Beijing på kvällen den 3 januari i år tillsammans med sin flickvän, och sattes i hemligt förvar i utkanten av Beijing.
19 januari
Peter Dahlin framträder och erkänner brott i kinesisk statstelevision, ett erkännande han själv säger till Sveriges Television var framtvingat.
Han misstänks för flera brott, men det allvarligaste är den kinesiska kriminallagens artikel 107. Om utländsk finansiering av illegala och subversiva aktiviteter i Kina. Ett brott där straffsatsen är mellan 5 och 10 år i fängelse.
http://www.fmprc.gov.cn/ce/cgvienna/eng/dbtyw/jdwt/crimelaw/t209043.htm
25 januari
Peter Dahlin släpptes ur det hemliga förvaret utanför Beijing den 25 januari i år och han utvisades omedelbart ut ur Kina.
I dag
I dag befinner sig Peter Dahlin i Chiang Mai i norra Thailand, och vilar upp sig och avslutar organisationens uppdrag och redovisningar. Han har ännu inte bestämt sig för vad han vill arbeta med i framtiden, säger han till Sveriges Television.