Video som uppges visa Hamasledaren Yahya Sinwar innan han dödas av IDF

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isrealiska militären har publicerat en video som uppges visa Hamasledaren Yahya Sinwar innan han dödas. Foto: Isreals militär

Jagad i över ett år – men Sinwars död oväntad

Publicerad

Han beskrevs som hjärnan bakom 7 oktoberattackerna och var Hamas högste ledare. Men efter att ha jagats i över ett års tid meddelade den israeliska militären på torsdagen att Yahya Sinwar dödats.

I en video som publicerats av den israeliska militären på X följer man en drönare in i ett bortblåst lägenhetsrum i Rafah i södra Gaza. I rummet sitter en person, som enligt IDF påstås vara Yahya Sinwar, med täckt ansikte och skadad arm ensam i en fåtölj. När drönaren närmar sig vänder sig personen och kastar en pinne mot den.

Men IDF var till en början ovetande om att det var Hamasledaren man beskjutit. Enligt uppgifter till CNN hade IDF utfört ett ”rutinuppdrag” under onsdagen när rörelse i byggnaden upptäcktes, varpå en israelisk pansarvagn öppnade eld. När striderna lagt sig började trupper söka av byggnaden och det var först då man började ana att det var Yayha Sinwar som dödats i attacken.

Krig mellan Israel och Hamas

Tros ha flytt norrut

IDF:s talesperson Daniel Hagari sa på en presskonferens under torsdagen att Sinwar försökte fly norrut när han kom under beskjutning.

– Jag tror att han var på flykt, flyttad från en underjordisk anläggning till ett hus för att försöka fly norrut till en säkrare anläggning, sade Hagari, rapporterar CNN.

Hagari säger även att han hittades med en väst, pistol och 40 tusen shekels.

Den 61-årige Sinwar har varit jagad av Israel i över ett års tid och sägs ha bott i underjordiska tunnelsystem. Han har av Israel ansetts som högst ansvarig för 7 oktoberattackerna 2023.

Bekräftades med hjälp av DNA-test

Enligt Israel fastställdes Sinwars död med hjälp av tandkort och DNA-test vilket även USA:s president Joe Biden skriver i ett uttalande på torsdagen. Amerikanska källor till CNN säger att den dentala bekräftelsen kunde genomföras relativt snabbt. Det då den israeliska militären haft tillgång till hans biometri efter att ha suttit fängslad i Israel i två decennier.

Hamas har ännu inte kommenterat uppgifterna om Sinwars död.

Se bilderna från IDF:s video ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet