Trycket ökar på Israel att återupprätta ett förtroende hos den israeliska allmänheten, efter att totalt ha misslyckats med att skydda befolkningen mot Hamas attack.
Enligt Jan Hallenberg, senior forskare på Utrikespolitiska institutet, är en markoffensiv att vänta inom de närmaste dagarna – med hårda strider som följd.
– Hamas visade i sin attack att de hade planerat oerhört väl, och israelerna var inte medvetna om vilken förmåga Hamas hade. Jag fruktar att de även har planerat sitt försvar väl, och Israel kommer att möta svåra överraskningar som kommer att leda till stora förluster, säger han.
Ett tydligt mål för militären är att försöka slå ut Hamas tunnelsystem som finns under all bebyggelse i Gaza. Ett mycket riskfyllt uppdrag.
– Det är oerhört svårt att veta var dessa tunnlar finns. En del av dem kommer att vara minerade som israelerna inte har räknat med.
Planen är att totalt utplåna terrororganisationen, något Jan Hallenberg menar är omöjligt.
Risk att konflikten sprider sig
USA visar ett starkt politiskt och även diplomatiskt stöd till Israel och har skickat hangarfartyg samt två plan fullastade med vapen till regionen.
Iran, som i stället stödjer både Hamas och milisgruppen Hizbollah i Libanon, har också lagt sig i konflikten. På lördagen skickades ett meddelande till Israel via FN där Iran ska ha hotat med att man kan bli ”tvunget att ingripa” om Israel fortsätter sina offensiva operationer i Gaza.
Enligt Karin Aggestam, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, finns risk för spridningseffekt.
– USA har utfärdat både en diplomatisk och militär signalering som ska avskräcka andra aktörer som Hizbollah att attackera Israel. Och senast i dag försökte Frankrike utöva diplomatiska påtryckningar för att förhindra en våldsspiral som senare kan utveckla sig till ett fullskaligt krig, säger hon.