Så sent som i maj gjorde Nordkorea sina senaste robottester.
– Det rör sig om en ballistisk kortdistansrobot, vilket är ett brott mot Säkerhetsrådets resolution som förbjuder den sortens tester. Det är vår syn på saken.
Är ni bekymrad över situationen?
– Tja, det är ingen önskvärd situation, säger Natsuko Sakata till SVT Nyheter. Hon är talesperson för Japans utrikesdepartement och deltog vid det internationella ministermötet om kärnvapen i Stockholm i tisdags.
Krav från omvärlden
Trots att Nordkorea sannolikt utökat sin kärnvapenarsenal den senaste tiden har Japans regering vissa förhoppningar. Sakata anser att Nordkorea måste öppna upp och möta omvärldens krav.
– Förr eller senare måste de möta det internationella samfundet, för de vill inte bli isolerade. De behöver stöd utifrån för att verkligen lyckas med en ekonomisk utveckling.
– I början av förra året tillkännagav Kim Jong-Un att han verkligen vill styra in landet mot ekonomisk utveckling.
Vad tror du om framtiden för de här samtalen?
– Vi är inte allt för pessimistiska. De här samtalen pågår åtminstone på olika nivåer.
Fiaskomöte
Trots att det andra toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i februari avbröts i förtid och beskrivs som ett fiasko, bedömer Japan att både USA och Nordkorea månar om att samtalen ska bli framgångsrika på sikt.
Och på söndagen sa statsminister Stefan Löfven och Sydkoreas president Moon Jae-In att de arbetar för att underlätta ett tredje toppmöte mellan USA och Nordkorea. Uttalandet kom när Sydkoreas president gjorde ett tvådagars statsbesök i Sverige.
Japans regering tolkar det som USA och Nordkorea vill ha fortsatt dialog – trots att Trump avbröt mötet med Kim i Hanoi och åkte hem.
– Så de är ändå i viss mån engagerade. Trump-administrationen är beredd att fortsätta samtalen. De vill ha en dialog. Så vi följer den här situationen noga.
FN-förbudet
Japan säger att de vill förbjuda kärnvapen. Det är det enda landet som upplevt konsekvensen av kärnvapenanfall, efter att atombomberna släpptes över Nagasaki och Hiroshima 1945.
Enligt Japans utrikesdepartement finns inga exakta dödstal. Men de har tidigare uppskattats till 140 000 i Hiroshima och 70 000 i Nagasaki.
Trots minst hundratusentals döda kommer Japan inte att ansluta sig till FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. Anledningen är att Japan skyddas av USA:s kärnvapenparaply.
– Vi delar hoppet om ett totalförbud, men å andra sidan befinner sig Japan i en allvarlig säkerhetssituation, och det är regeringens ansvar att försvara medborgarnas liv och tillgångar. Vi måste förlita oss på den avskräckande effekten, vi lever i skydd av kärnvapenparaplyet. Under tiden måste vi söka realistiska vägar på vilka kärnvapnen kan avskaffas. Därför kan vi inte stödja eller underteckna det här, säger Natsuko Sakata, till SVT Nyheter.
Sverige utreder förbud
Sveriges regering har utrett om Sverige bör ansluta sig till FN:s konvention om ett kärnvapenförbund. Regeringens utredare avråder Sverige från att ansluta sig så som konventionen är utformad.
Även Försvarsmakten avråder att Sverige ansluter sig till förbudet.
Utrikesminister Margot Wallström (S) sa i förra veckan att regeringen återkommer med besked inom kort.