Jean-Marie Le Pen stjäl showen av dottern Marine Le Pen inför hennes förstamajtal. Foto: TT

Jean-Marie Le Pen utesluts ur Front National – men vägrar lämna politiken

Uppdaterad
Publicerad

Det franska partiet Front National har i kväll valt att utesluta sin egen medgrundare, Jean-Marie Le Pen, som medlem ur partiet. Beslutet blev klimax för en utdragen och infekterad tvist mellan Jean-Marie Le Pen och hans dotter, nuvarande partiledare Marine Le Pen. Trots detta behåller Jean-Marie Le Pen tills vidare titeln som ”hedersordförande” inom partiet.

– Jean-Marie Le Pen bör inte längre kunna uttala sig i Front Nationals namn. Hans propåer går tvärt emot vår politiska linje, sa Front Nationals partiledare Marine Le Pen i en direktsänd tv-intervju i i-Télé söndags.

– Hans senaste ageranden, som är hans egna, är inte tillåtna. Jag anser att han helt och hållet överskrider de förmåner hans status ger honom. Jag har en känsla av att han inte står ut med att Front National fortsätter att finnas även nu när han inte själv kan styra över det, tillägger hon.

Det nya kraftiga avståndstagandet från sin far och företrädare på partiledarposten gjordes dagen innan Front Nationals ledning i dag samlades för att dels bestämma inriktningen inför vinterns kommande regionalval i Frankrike, dels besluta om Jean-Marie Le Pens framtid inom partiet. Jean-Marie Le Pen har tidigare själv varit främsta kandidat för Front National i den sydöstra regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, men polemiken inom partiet har fått honom att dra tillbaka sin kandidatur.

Kapade mötet till sin fördel

Jean-Marie Le Pen var själv närvarande under förmiddagens formpolitiska möte, vilket han enligt uppgifter till Le Monde kapade för att få till att handla om frågan om honom själv. En enligt uppgift ”agiterad” ledning röstade således för att fördöma Le Pens tidigare uttalanden, och anser därmed att ”kommentarer eller ställningstaganden från hedersordföranden på inget sätt ska förknippas med Front National, dess ledare eller dess beslutande instanser”.

Beslutet om ett faktiskt uteslutande ur partiet togs under kvällen. Jean-Marie Le Pen vägrade själv närvara vid denna sammankomst, då han ansåg den ”under sin värdighet”. Le Pen fick därmed sitt medlemskap i partiet indraget, men får ändå behålla sin status som ”hedersordförande” för partiet. Denna titel väntas också fråntas honom, men detta kan göras först vid en extra partistämma som väntas hållas inom tre månader, uppger Front Nationals ledning i en kommuniké på måndagskvällen.

Går emot dotterns strategi om ”avdemonisering”

Bakgrunden till konflikten går att utröna i Marine Le Pens kampanj för att, enligt hennes egna ord, ”avdemonisera” Front National. Hennes hopp är att göra partiet mer rumsrent i fransmännens ögon, då partiet under hennes fars ledning av de flesta sågs som alltför extremt i sin främlingsfientliga högerpolitik.

Strategin tycks också ha gett resultat. I EU-valet förra maj blev Front National för första gången Frankrikes största parti. I en förtroendeundersökning nyligen genomförd av tv-kanalen i-Télé svarar en tredjedel av fransmännen, 32 procent, att de vill att Marine Le Pen får ökat inflytande över den franska politiken. Motsvarande siffra för hennes far är 2 procent.

Gaskamrarna en ”liten detalj”

Jean-Marie Le Pen fortsätter nämligen gång på gång att upprepa sina kontroversiella och polemikskapande idéer. Bara i april har han återigen sagt att nazisternas ihjälgasning av judar och andra folkgrupper under andra världskriget är en ”liten historisk detalj”, ett uttalande han tidigare har dömts för av rättsväsendet. Han tar fortfarande också Philippe Pétain i försvar, statschef i Vichyregimen som samarbetade med Nazityskland och senare dömdes som landsförrädare.

– Jag har redan sagt att jag aldrig har ansett marskalk Pétain som en förrädare. Vi var väldigt hårda mot honom efter Frankrikes befrielse, har Le Pen sagt i en intervju.

”Rädda den vita världen”

Han har även sagt att Europa bör närma sig Ryssland ”för att rädda nordliga Europa och den vita världen”. Han har även beklagat sig över att Frankrike ”regeras av invandrare på alla nivåer”. En särskild känga har han riktat mot nuvarande premiärminister Manuel Valls, född i Spanien och fransk medborgare sedan han var 20 år gammal.

– Valls är fransman sedan 30 år. Jag är fransman sedan tusen år. Vilken är Valls egentliga koppling till Frankrike? Har denna invandrare verkligen helt förändrats? Vad har han gjort för vårt land?

Kapade dotterns förstamajtal

Marine Le Pen har svarat skarpt på dessa uttalanden och sagt sig ”på djupet och på alla plan” inte vara överens med sin far.

Det senaste utspelet inträffade i fredags, 1 maj, när Marine Le Pen skulle hålla tal inför sina partikamrater. Utan att vara inbjuden klev då Jean-Marie Le Pen upp på scen, precis när dottern skulle börja tala, för att hälsa till och motta församlingens applåder. Marine Le Pen förblev tyst tills fadern själv, efter flera minuter, klev ner från scenen.

– Jag tror att det var ett illvilligt agerande från hans sida. Jag tror att det var en gest för att visa sin avsky mot mig. Jag erkänner att det sänker mig i en avgrund av rådvillhet, kommenterade Marine Le Pen senare agerandet.

Partikamraterna delade

En minoritet inom partiet har ändå stått bakom sin hedersordförande och medgrundare till partiet.

– Jean-Marie Le Pen är en man med tyngd. Med oerhört mod och uthållighet har han enat och hållit den nationella familjen samman, och detta bör vara värt alla våra följares sympatier, säger hans tidigare högra hand Bruno Gollnisch, som tidigare konkurrerade med Marine Le Pen om att ta över som partiledare efter Jean-Marie Le Pen, till France Info.

– Jag tror att det är tack vare Jean-Marie Le Pens ageranden som många personer i dag har blivit valda, fortsätter han.

Inför uteslutandet har Jean-Marie Le Pen sagt att han för egen del inte kommer att lämna politiken helt bara för att han tivngas lämna partiet, och att han trots allt alltid kommer att stå bakom sin dotter Marine Le Pen i hennes egenskap av ledare för Front National.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.