För första gången någonsin var det två kvinnor som satt bakom presidenten under talet – i och med att Kamala Harris (t.v) är det första kvinnliga vicepresidenten i USA. Foto: Chip Somodevilla/TT

Joe Biden: ”Jag ärvde ett land i kris”

Uppdaterad
Publicerad

Inför ett enormt säkerhetspådrag höll Joe Biden sitt första traditionsenliga tal till den amerikanska kongressen. Han försökte där visa att landet enligt honom nu är på väg åt rätt håll.

– Amerika är på gång igen. Vi förvandlar farorna och kriserna till möjligheter, sade han.

På fredag har Joe Biden varit USA:s president i hundra dagar. Det uppmärksammades med att presidenten höll sitt första direktsända tal till kongressen under natten mot torsdagen svensk tid.

Som vanligt var säkerhetsapparaten stor. Men det här året var den större än någonsin – med ett enormt stängsel som omringade hela Capitolium. Allt för att undvika en upprepning av stormningen den 6 januari.

Och just stormningen var något Biden tydligt hänvisade till i sitt tal.

– Jag ärvde ett land i kris, sade han med hänvisning till både coronapandemin och attacken mot Capitolium.

Han forsatte:

– Det var den värsta attacken mot vår demokrati sedan inbördeskriget.

Kritiseras för hyllningarna

Joe Biden talade också om coronapandemin och ekonomin. Han sade att han vill höja minimilönen i USA till 15 dollar i timmen. Och att han vill höja skatten för de rikaste för att göra nya välfärdssatsningar. Han påminde också om att det uttalade målet om att 200 miljoner vaccindoser skulle delas ut under hans första hundra dagar som president uppnåddes med marginal.

Biden lyfte flera gånger – och avslutade även hela talet – men att påpeka att det behövs mer samarbete över partigränserna. Men när den republikanska senatorn Tim Scott efteråt fick svara på talet sade han att presidenten i så fall inte ska föra en politik som ligger så långt ifrån oppositionen att den snarare splittrar mer än den enar. Han påpekade även att Biden till stor del ärvde de vaccinsatsningar som redan hade påbörjats under Donald Trumps tid som president.

– Den här administrationen har ärvt en våg som redan hade vänt, sade den republikanske senatorn Tim Scott.

Han fortsatte:

– Det är tack vare Trump-administrationen som vårt land är översvämmat med säkra och effektiva vacciner.

Två kvinnor bakom presidenten

Talet beskrivs som historiskt av flera anledningar. För första gången var det två kvinnor som satt bakom presidenten under talet – vilket Biden också påpekade i början av talet. Det då Kamala Harris är den första kvinnliga vice presidenten och bredvid henne satt traditionsenligt representantshusets talman Nancy Pelosi.

Samtidigt syntes coronapandemin tydligt i kammaren. Presidenten brukar bjuda in gäster som det hänvisas till i talet – men på grund av pandemin var inga sådana gäster inbjudna i år. Bara 200 personer släpptes in i salen och övriga ledamöter fick se talet hemifrån eller från sina kontor.

Av den anledningen fanns det heller ingen så kallad ”designated survivor” som skulle ta över som president ifall Capitolum skulle utsättas för en attack eller motsvarande samtidigt som hela den amerikanska maktapparaten var samlad under ett tak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.