Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals personer stormade flygfältet i Dagestans huvudstad Machatjkala. Foto: TT/AFP

Antisemitiska aktioner i Ryssland – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnades judefientliga aktioner i flera ryska delrepubliker. Nu hävdar Ryssland att det är krafter från Ukraina som provocerat människorna till att gå ut på gatorna.

På lördagskvällen samlades hundratals personer utanför ett hotell i staden Chasavjurt efter att Telegramkanalen ”Dagestans morgon” skrivit att det bodde flyktingar från Israel där. Folkmassan skrek åt de boende att åka därifrån och kastade stenar mot byggnaden. Polisen som kom till platsen tillät några personer att gå in på hotellet för att säkerställa att inga israeliska medborgare fanns där. Därefter skingrades massorna.

Personerna som släpptes in på hotellet hängde även upp en lapp med texten ”Förbjudet att komma in för israeliska medborgare (judar)! Och här finns inga!”

Kulturcentrum i brand och anti-Israel demonstrationer

Under söndagskvällen genomfördes även flera Israelfientliga demonstrationer, en i Dagestans huvudstad Machatjkala och en i Tjerkessk, huvudstaden i delrepubliken Karatjajen-Tjerkessien. Folkmassorna krävde att regionerna inte skulle ta emot flyktingar från Israel och att de israeler som bor i regionerna ska förflyttas. Samtliga delrepubliker har en muslimsk majoritet.

På lördagsmorgonen anlade okända förövare en brand i ett judiskt kulturcentrum som håller på att byggas. Det hände i huvudstaden Naltjik i delrepubliken Kabardinien-Balkarien. Förövarna hade även klottrat ”Död åt judarna” på byggnaden.

Ryssland skyller på Ukraina

De antisemitiska aktionerna kulminerade med att hundratals personer hade samlats vid flygplatsen i Machatjkala efter att ”Dagestans morgon”uppmanat människor att tvinga tillbaka ett flygplan från Tel Aviv som skulle landa i staden.

Det påstås att Telegramkanalen är knuten till den tidigare ryske politikern Ilja Ponomarjov som numera lever i exil i Ukraina. Ponomarjov själv påstår att han inte har haft någon koppling till kanalen sedan ett år tillbaka, men sambandet utnyttjas nu av Ryssland för att förklara det som skett.

Dagestans ledare Sergej Melikov sa att det finns ”obevekliga bevis om att Dagestans morgon administreras av svikare från Ukraina”. Nu har även Putins pressekreterare Dmitrij Peskov sagt att händelserna vid flygplatsen var ett tydligt resultat av påverkan utifrån. Putin kommer under kvällen att anordna ett möte om det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.