En person klädd i en beige kavaj sitter framför en mörk, träig bakgrund med suddiga böcker och lampor. Ljuset är mjukt och ger en professionell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksej Navalnyjs änka kan ge sig in i ryska politiken. Foto: Reuters.

Julija Navalnaja kan ställa upp i ryska presidentvalet

Publicerad

Julija Navalnaja, änka till den döde regimkritikern Aleksej Navalnyj, vill bli president i Ryssland.

– Om jag återvänder till Ryssland kommer jag att ställa upp som kandidat, säger hon i en intervju med BBC.

Den 48-åriga nationalekonomen har vuxit fram som en ledande figur bland ryska oppositionella efter sin makes död. I somras blev hon formellt efterlyst av Ryssland, anklagad för medlemskap i en ”extremistorganisation”.

Kort därefter sattes hon även upp på Rysslands svarta lista över ”terrorister” och ”extremister”.

– Min politiska motståndare är Vladimir Putin. Och jag kommer att göra allt för att hans regim ska falla så snart som möjligt, säger hon i intervjun.

Tror på fria val

Hon säger till BBC att Putins era inte kommer att vara för evigt och att det då finns en chans till ett mer öppet Ryssland. Hon tror, precis som sin framlidne make, att det i framtiden är möjligt med fria val.

När det sker kommer hon att kandidera, säger hon.

Lever i exil

Julija Navalnaja lever just nu i exil och har inga planer på att återvända till Ryssland så länge Putin sitter vid makten.

Aleksej Navalnyj dog under oklara omständigheter i en arktisk straffkoloni i februari. Ryssland hävdar att han dog en naturlig död, men Julija Navalnaja är övertygad om att han mördades på order av den ryska presidenten.

– Vladimir Putin är ansvarig för mordet på min make, säger hon i intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.