EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TT

”Solidaritet kan inte tvingas fram”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är för många områden där vi inte är ense och för få där vi arbetar tillsammans, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt stora ”State of the Union”- tal inför EU-parlamentet.

Det var en något uppgiven start på Junckers tal som hålls varje höst  och är en slags ”regeringsförklaring” där EU-kommissionen talar om vilka som väntas bli de viktigaste frågorna och förslag inom EU det kommande året.

Juncker började med citera sig själv i förra årets tal där han sa att EU var i en existensiell kris och lämnade en hel del övrigt att önska. Då ställde han hårda krav på medlemsländerna att ta större ansvar för flyktingkrisen. I dag vill han fortfarande mana till enighet men adresserar också den oro många upplevt sedan Storbritannien röstade för att lämna unionen. Han började sitt tal med att adressera frågan om länders egna suveränitet.

– Det europeiska integrationsarbetet ska inte ske på bekostnad av ländernas suveränitet. Vi måste vara en smältdegel som lever på sin mångfald. Vi vill inte förstöra utan bygga upp och vi får inte och ska inte bli en enhetsstat, säger Juncker.

”Solidaritet kan inte tvingas fram”

EU måste lyssna på sina medborgare och medlemsländer, sade Juncker, men samtidigt varnar han för att unionen inte överlever om inte alla står upp för ett kollektivt ansvar.

– Alla måste sluta sjunga sången att framgången är nationell och misslyckandet europeiskt.

När det gäller flyktingsituationen uppmanar Juncker det slovakiska ordförandetskapet att arbeta för att övertyga alla medlemsländer om att fördela flyktingarna på ett rättvist sätt.

– Vi har börjat visa solidaritet när det kommer till flyktingkrisen men vi måste visa mer. Men solidaritet måste komma från hjärtat och inte tvingas fram, säger Juncker och säger att han vill att unga i EU ska gå samman i en europeisk solidaritetskår.

Varnade britterna

Kommissionens ordförande sade att han respekterar och beklagar Storbritanniens beslut att lämna EU men sa också att EU:s existens inte äventyras av ett brexit. Han uppmanade återigen britterna att lämna unionen så fort som möjligt för att skingra oron från omvärlden. Juncker passade samtidigt på att varna britterna för att det inte kommer att gå att välja fritt vad de vill ha.

– Det kan inte bli tal om någon à la carte-tillgång till den fria marknaden.

Juncker gick vidare till att tala om EU som världens största handelspartner som har avtal med 140 länder Han förnyar även sitt stöd till Ceta – det frihandelsavtal med Kanada som EU hoppas få igång provisoriskt redan från årsskiftet.

Inresesystem

Säkerhetsfrågorna och arbetet mot terrorism var andra frågor på agendan. Juncker sade att Europa drabbats av 14 terroristattacker det senaste året. EU-kommissionen vill också skapa ett nytt europeiskt reseinformationssystem där inresande från länder som kan åka visumfritt till EU ändå får lov att registrera sig på förhand, för att få bättre kontroll över vilka som kommer.

– Ett EU som skyddar sig är ett EU som försvarar sig, både inåt och utåt, säger kommissionsordföranden och fortsätter:

– Europa innebär fred. Det är ingen slump att den längsta europeiska fredsperioden började med EU.

5G-nät i hela EU 2025

Han talade också om datasäkerhet och att alla européer ska ha tillgång till fritt internet 2020. Vid 2025 ska hela EU ha ett fungerande 5G-nät.

– Det ska inte ha någon betydelse var du bor eller vad du tjänar, du ska ha tillgång till fritt höghastighetsinternet, säger Juncker.

Juncker adresserade också att polska arbetare i olika EU-länder trakasseras och till och med mördas, något som är totalt oacceptabelt. Stålindustrin och mjölkbönder är verksamheter som ska få extra stöd, meddelade ordföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.