EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TT

EU och Juncker pressas av missnöje

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det stora linjetalet från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker idag visar de stora utmaningar som EU-samarbetet står inför och den balansakt som krävs mellan olika intressen. EU pressas av missnöje med hur EU fungerar, krav på att EU ska leverera resultat samtidigt som EU inte får skaffa sig mer makt på medlemsstaternas bekostnad.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Jean-Claude Juncker talade kortare än förra året och verkade svettas och känna av hettan som råder i Strasbourg och stora delar av Europa. Samtidigt är Juncker och hela EU-samarbetet ifrågasatt och pressat av att en majoritet britter i somras röstade för att lämna EU.

Hoppas på snabb brexit

Svaret från Juncker idag var en förhoppning att den brittiska regeringen ”så snabbt som möjligt” ska sätta igång utträdesförhandlingarna. EU-kommissionen har insett att frågan ligger hos britterna, de måste bestämma hur och när de vill börja förhandla om utträde. Som snabbast kan Storbritannien lämna 2019.

Mer militärt EU-samarbete

Ett tydligt besked idag var att Jean-Claude Juncker sa att EU ska ha mer militärt samarbete och att EU ska skaffa en egen militärstab för att leda militära insatser. Storbritannien har tidigare motsatt sig detta eftersom det skulle bli en dubblering och konkurrens med Nato. Nu vill både Tyskland och Frankrike ta chansen när britterna lämnar och utöka EU:s militära samarbete. Sveriges regering har tidigare varit avvaktande och frågan är hur Sverige ska se på ett EU med mer militärt samarbete.

Flyktingsolidaritet?

Förra året ville Jean-Claude Juncker att alla medlemsstater tar emot asylsökande enligt ett kvotsystem för att hjälpa Grekland och Italien, dit många flyktingar först kommer. Idag vädjade Juncker till nuvarande ordförandelandet Slovakiens regering att komma över splittringen. Slovakien hör tillsammans med Ungern de länder som trotsat besluten av EU:s justitie- och inrikesministrar om att alla länder ska ta emot en viss andel av de asylsökande. Här visar det sig hur kommissionen i praktiken är beroende av motvilliga medlemsstater.

När Juncker idag sa att ”solidaritet måste vara frivillig” är det lätt att tolka det som att EU-kommissionen ger upp försöken att skapa en mer permanent fördelning av asylsökande bland alla EU-länder.

Mer gränskontroller

Jämfört med tidigare talade Juncker idag mer om att det behövs bevakning och kontroll av EU:s yttre gränser. Senare i höst ska kommissionen lägga fram förslag om att alla som vill resa in i Europa i förväg ska ha anmält och registrerat sig, liknande system som USA idag använder.

Framgång för svenska fack

Svenska regeringen och svenska fackföreningar lär välkomna att Juncker idag förklarade att principen ska vara att lika lön ska betalas för alla som arbetar på samma arbetsplats. Det s.k. utstationeringsdirektivet ska förändras, trots att regeringar i östra Europa motsatt sig detta. Svenska regeringen hoppa detta ska bli ett sätt för fackföreningar att driva att alla på en svensk arbetsplats ska ha avtal i linje med svenska fackliga avtal.

”Sluta skylla på EU”

Flera gånger vädjade Juncker till nationella regeringar och debattörer. Han sa ”låt bli att hylla framgångar som resultat av nationell politik, sluta skylla problem på EU”.

Krånglig maktbalans

Talet idag kallas på engelska ”State of the Union” och jämförs med den amerikanske presidentens årliga tal. Men på samma sätt som USA:s president inte kan bestämma allt utan är beroende av och måste samspela med kongressen, så är EU:s kommissionsordförande beroende av medlemsstaternas regeringar och EU-parlamentet.

Det hela är ett beslutsförfarande som innebär att EU blir krångligt och präglat av kompromisser men samtidigt en form av demokrati och maktbalans.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.