Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals familjer tvingades sova utomhus, sökandet efter saknade fortsätter och på flera platser i landet hölls begravningar för de som mist sina liv. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Kamp mot klockan för att hitta överlevande efter jordbävningen

Publicerad

Landssorg råder i Marocko efter jordbävningen som hittills har kostat över 2000 människor livet. Samtidigt fortsätter kampen mot klockan i arbetet med att hitta överlevande.

I Atlasbergen, dit räddningsinsatser ännu på flera håll inte har nått fram, beskrivs förödelsen som enorm efter att hela byar utplånats.

Tusentals människor sov under natten till söndagen under bar himmel i det jordbävningsdrabbade Marrakech. Där ligger stora delar av den historiska staden i ruiner och rädslan för nya skalv är stor.

Samtidigt pågår ett intensivt räddningsarbete, som beskrivs som en kamp mot klockan, i de drabbade områdena. Dödstalen, som på söndagen uppskattas till över 2000, har stigit konstant sedan i fredags och för varje minut som går minskar chansen att hitta överlevande. Antalet skadade beräknas hittills till över 1400.

Byar i Atlasbergen svårt drabbade

I Atlasbergen, som ligger ovan skalvets epicentrum, bedöms situationen vara än mer allvarlig. Många områden har varit svåra att nå och den totala omfattningen av förödelsen är ännu oviss. Särskilt hårt har regionerna al-Haouz och Taroudant, söder om Marrakech, drabbats. Där har hela byar raserats och räddningsarbetare har behövt rensa vägarna innan de har kunnat ta sig fram.

Vittnen berättar hur de har förlorat familjemedlemmar och anhöriga i skalvet, som bedöms vara det kraftigaste i landet på 120 år. På flera håll har avlidna redan börjat begravas och en tre dagar lång landssorg har utlysts.

– Jag har förlorat allt, säger en man till AFP som fram till skalvet levde med sin familj i byn Moulay Brahim. Nu är hans tre döttrar döda och hans son och fru har ännu inte hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.