En brun axolotl

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Mexico City pågår ett intensivt arbete för att rädda den utrotningshotade axolotlen. Foto: Reuters

Kampen för att rädda axolotlen i Xochimilco

Uppdaterad
Publicerad

I södra Mexico City arbetar en grupp aktivister och lokalinvånare för att skydda axolotlen, en amfibieart som en gång i tiden vördades av det forntida mexikanska folket, i syfte att återinföra den i dess naturliga miljö, Xochimilco-kanalerna.

I hjärtat av Mexico City pågår en kamp för att rädda axolotlen, en amfibieart som en gång var helig för aztekerna.

Xochimilco-kanalerna, axolotlarnas naturliga hemvist, har drabbats hårt av föroreningar, invasiva arter och olaglig markanvändning. Trots att området är skyddat har axolotlpopulationen minskat drastiskt.

– Vårt mål är att återställa kanalernas ekosystem och återinför axolotler i det vilda, säger Michel Balam, ledare på Santuario Ajolote Project.

Projektet Santuario Ajolote arbetar för att återinföra axolotlen i Xochimilco genom miljöturism, ekologiska vattenfilter och axolotlplantskolor. Lokalbefolkningen är hoppfull om att dessa insatser ska rena kanalerna och skapa en gynnsam miljö för axolotlerna.

Kampen är långt ifrån över, men hoppet lever för denna unika och betydelsefulla art.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.