Det är ytterst ovanligt att FN varnar för svält, såsom man gjort i nordöstra Nigeria. Flera år av terror från den islamistiska organisationen Boko Haram har lamslagit jordbruket i stora områden. Omkring två miljoner människor har flytt sina hem och fortfarande har hjälporganisationer svårt att nå mängder av drabbade. Sju miljoner människor är i behov av hjälp enligt FN.
Läs mer: FN varnar: ”Värsta humanitära krisen sedan 1945”
Attack mot flygplats
I början av december 2013 var jag i Nigerias huvudstad Abuja. Jag skulle ta mig till nordöstra delen av landet, till staden Maiduguri. Det tar inte mer än en timme att flyga dit från Abuja och jag hade biljetten i handen. Men just då slog Boko Haram till mot en militärbas vid Maiduguris flygplats och flera andra ställen i staden.
Det var tur i oturen att jag inte redan hunnit till Maiduguri. Alla flyg ställdes in för en lång tid framöver och jag hade varit tvungen evakueras under komplicerade former.
Terror under radarn
2013 hade den väpnade konflikten med Boko Haram pågått i fyra år, men var ännu inte på världens mediers agenda. Det var ett halvår innan kidnappningen av de 276 flickorna från Chibok inträffade, som var den incident som verkligen öppnade världens ögon för Boko Harams terror.
I början av 2015 hade Boko Harams terrorvälde svällt långt utanför delstaten Borno, där Maiduguri ligger. Gruppen var till synes ostoppbar. Men detta var i mångt och mycket en illusion. Sittande president Goodluck Jonathan hade i stor utsträckning negligerat konflikten i nordöst. Omfattande korruption inom den nigerianska militären parat med en rädsla hos den kristne Jonathan att beväpna styrkor i det muslimska nordöst bäddade för Boko Harams framfart.
Avgörande presidentval
När presidentval skulle hållas i februari 2015 insåg Goodluck Jonathan att han riskerade att förlora på grund av korruptionen och det folkliga missnöjet med hans tama insatser mot Boko Haram. Valet sköts upp till maj och en regional militärstyrka (Nigeria, Tchad, Kamerun, Benin och Niger) tog för första gången i med hårdhandskarna mot terrorgruppen.
Läs mer: Jemen: Ett barn dör var tionde minut
På bara tre månader lyckades man med något man misslyckats med under flera år. Boko Haram pressades tillbaka från stora områden. Det tidigare misslyckandet kanske alltför uppenbart för att insatsen skulle ge Goodluck Jonathan den aura av handlingskraft han hoppades på. Han röstades bort i valet och ersattes av Muhammadu Buhari.
”Mjuka” mål
I dag är Boko Haram klassat som praktiskt taget besegrat av Buhari. Men det är en sanning med stor modifikation. Under den vecka som jag besökte Maiduguri nyligen skedde två terrorattacker i staden. I den situationen som råder i nordöstra Nigeria, med enormt mycket människor på flykt i organiserade och provisoriska flyktingläger, är det mycket lätt för jihadisterna att gömma sig.
Boko Haram opererar numera mer småskaligt med terrorattacker mot så kallade mjuka mål, det vill säga civilbefolkning och obeväpnade hjälparbetare. Situationen är mycket svår, omöjlig på vissa platser, för den internationella insatsen att verka i. Detta förlänger och förvärrar lidandet för miljoner människor.
Hjälp behövs – snabbt
I stort sett alla hjälporganisationer som jag har pratat med säger att det behövs tillföras medel mycket snabbt för att stävja katastrofen. Den drabbade regionen är stor och vissa områden nås bara med helikopter.
Men vi har kanske i alla fall sett en början på en seger mot Boko Haram. Gruppens rekryteringsbas har försvagats kraftigt tack vare att de inte kan härja fritt och sko sig ekonomiskt och militärt genom plundringar av civilsamhället och militärförläggningar.
Läs mer: 450.000 barn lider av undernäring i Nigeria
För att förstå hur Boko Haram kan besegras definitivt måste man förstå hur de uppstod. Även om Boko Haram i dag består av jihadister från flera länder runt Tchadsjön, bildades gruppen som en sekt i Maiduguri. Man anslöt till lång islamistisk tradition med drömmar om att återupprätta ett historiskt kalifat i området. Regeringen i söder sågs som västerländskt utbildade fiender. Namnet Boko Haram fick sekten av invånarna i Maiduguri och betyder ungefär ”Västerländsk utbildning förbjuden”.
Orättvis fördelning
Näringen till drömmar om ett muslimskt kalifat kommer av en mängd olika faktorer. Man kan peka på att Nigerias oljemiljarder under årtionden fastnat i de kristna södra delarna av landet, medan den muslimska befolkningen i norr har levt i fattigdom. De pengar som sipprat norrut har landat i elitens fickor.
Samtidigt har handeln kring den enormt viktiga Tchadsjön drabbats hårt av det faktum att sjön har krympt avsevärt de senaste decennierna. Detta sägs bero på klimatförändringar och befolkningsökning i regionen, som belastat sjön genom dränering.
Krafttag mot korruptionen
Norra Nigeria ligger i Sahelregionen där flera olika välfinansierade jihadiströrelser verkar. Också det är en grogrund för Boko Haram och liknande organisationer.
Sittande president Muhammadu Buhari är muslim och kommer själv från norra Nigeria. Detta har skänkt en känsla av inkludering hos stora grupper i norr. Han vann på sina löften om att besegra Boko Haram och korruptionen i landet. Det finns tecken på att Buhari verkligen har börjat ett omfattande antikorruptionsarbete.
En blå Rolls Royce
Men Nigeria har en lång väg att vandra för att skapa ett jämlikt samhälle mellan norr och söder. Vid mitt senaste besök i landets ekonomiska centrum Lagos i söder lärde jag känna en ung man som samlar på bilar av märket Rolls Royce. Han hade en svart och en vit, men saknade en blå. Men genom lite googling hittade en blå Rolls Royce i USA. Den köpte han för en miljon dollar.
Samtidigt dör barn av svält några timmars flygresa norrut.