• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SAK/SVT

Katastrofen i Afghanistan: ”De flesta befann sig i hemmen”

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 2.000 människor kan ha omkommit i lerskredet i Afghanistan. Jordskredet inträffade i ett av Afghanistans fattigaste områden, säger Anders Rosén, informationsansvarig vid Svenska Afghanistankommittén.

– Vi har ingen verksamhet i det drabbade området, men i provinsen har vi en hel del skolor, säger Anders Rosén över telefon från huvudstaden Kabul, till SVT Nyheter.

Jordkredet i Hobo Barik inträffade strax efter klockan 13 på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Det är fredag, det är bönedag, så att alla skolor har varit stängda och jag skulle tro att de flesta befann sig i hemmen när det hände, säger Anders Rosén till SVT Nyheter.

Sverige kan skicka hjälp

Den svenska internationella räddningsstyrkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ännu inte kontaktats av afghanska myndigheter. Det säger Thomas Degeryd, handläggare på MSB, till TT.

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Så än så länge är det bara bevakning och att vi har anmält intresse, men vi har inte hört något eller fått någon förfrågan än om att bistå med hjälp, säger han.

MSB:s internationella räddningsstyrka SWIFT (Swedish International Fast Response Team) består av 76 specialutbildade personer och tolv räddningshundar. Efter att ha fått en förfrågan ska gruppen vara i luften inom tio timmar.

I regel anmäler MSB att man har resurser som kan rycka in vid den här typen av katastrofer, men man mobiliserar först vid en begäran om stöd från landet i fråga.

Enligt Degeryd är det väldigt svårt att spekulera i huruvida Afghanistan kommer att ta kontakt.

– Men tiden är ju viktig så ju förr desto bättre. Men det kan ju också bero på vilka länder som anmäler intresse och vilka som ligger geografiskt nära.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.