Explosionen i Beiruts hamn i början av augusti ödelade stora delar av staden, dödade 180 personer och skadade 6000. Samtidigt förstördes fyra sjukhus. Den natten kördes skadade och evakuerade patienter från Beirut till kliniker och sjukhus runt om i hela landet.
Professorn i katastrofmedicin Johan von Schreeb som samordnar hjälpinsatserna för världshälsoorganisationen WHO i Libanon säger att situationen till en början var kaotisk.
– Fältsjukhus flögs in från flera länder, men det tog tid att komma på plats. Under tiden hann libanesiska sjukvården göra en stor del av arbetet med att ta hand om de skadade. Men vi ser att spridningen av covid-19 tagit fart efter explosionen – och det blev tydligt att detta var nästa stora utmaning, säger han.
Fältsjukhus står redo
Vi träffar von Schreeb på det statliga sjukhuset i Tripoli i norra Libanon. Han arbetar nu med ett team av polska läkare med att stötta sjukhusets coronavård. Sjukhusets medicinske chef Helmi Shamrokh berättar att sjukhusets samtliga vårdplatser för covid-19 är fullbelagda. Ett fältsjukhus för covidvård med ytterligare 43 platser som skänkts av FN:s flyktingorgan UNHCR står uppställt på sjukhusets parkeringsplats.
– Det liknar sjukhuset i Älvsjömässan som man byggde upp utanför Stockholm i våras. Eftersom fältsjukhuset består av salar där flera patienter vårdas håller vården inte samma standard som inne på den vanliga covidavdelningen. Så frågan är när man trycker på knappen och börjar ta emot patienter här, säger Johan von Schreeb.
Läkarteam med erfarenhet av covidvård
De internationella läkarteam som just nu är på plats i Libanon har erfarenhet av coronavård från bland annat Italien, Storbritannien, USA, Polen och Sydafrika.
Den polske läkaren Michael Madeiski visar delegationen från WHO hur patienter testas för covid-19 genom ett fönster i en container utanför Tripolisjukhusets akutmottagning.
– Den skyddsklädda vårdpersonalen är säker på insidan i containern, förklarar han.
– Det är bra. Men de misstänka covidpatienterna utanför akutmottagningen blandas med besökare och andra patienter. Det här är en riskzon, säger Johan von Schreeb.