Prinsessan av Wales, Kate Middleton

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den annorlunda filmen från prinsessan Kate Middleton och hennes familj som nu hyllas i Storbritannien. Foto: Will Warr

Kates nya video om cancerbehandlingen väcker reaktioner: ”All in på känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya filmen från brittiska kungahuset, där prinsessan Kate meddelar sin återhämtning från cancern, har hyllats i Storbritannien.

– Det är ett ovanligt grepp, men jag tror att de har dragit en lärdom av när de inte berättade något alls och som skapade så många spekulationer, säger James Savage, chefredaktör för nyhetssajten The Local.

I en ny film från kungahuset som släpptes under måndagen berättar Prinsessan av Wales, Kate Middleton, att hennes cellgiftsbehandling nu är klar.

Filmen är inspelad vid det kungliga parets sommarresidens i Norfolk och har en retroinspirerad stil, med varma toner och med Kate som berättarröst till bilder på familjen.

Och det är på många sätt en helt ny variant av kunglig kommunikation.

– Det är väldigt proffsigt. Det är väldigt vackert. Men jag kan hålla med om att det var lite krystat, säger James Savage, chefredaktör för nyhetssajten The Local.

Liknar nya greppet med drottning Elisabeth

Av BBC beskrivs filmstilen som ”Norfolk möter Hollywood plus Instagram.” Och i brittisk press hyllas filmen som ”hjärtevärmade”, ”polerad” och ”unik”.

Och enligt James Savage har de brittiska kungligheterna ofta en baktanke med att hitta nya sätt att kommunicera till folket.

– Kungafamiljen har varit ganska innovativa i hur man använder sig av medierna genom åren. Till exempel drottning Elizabeth som började tala till folket ganska tidigt i tv, och senare i hennes liv höll hon på med skådespeleri med James Bond och med björnen Paddington.

Spekulationerna kring Kate Middleton

Prinsessan Kate försvann från rampljuset i nästan tre månader tidigare i vintras.

Efter en våg av olika spekulationer vad som kan ha hänt, allt ifrån att prinsessan ersatts av en dubbelgångare till att hon gjort en misslyckad rumpoperation, kom beskedet i mars att prinsessan hade fått cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.