En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en grupp personer i en tät grönskande miljö; en person i mitten står med armarna utsträckta och omgiven av två personer i traditionella kläder som håller vapen. Den högra sidan visar en inomhusmiljö där två personer sitter i en soffa, den ena tittar på en smartphone.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den kidnappade pilotens tid i fångenskap i videon. Foto: West Papua Liberation Army via AP, Reuters

Kidnappad pilot släppt av rebeller – efter 592 dagar i fångenskap

Uppdaterad
Publicerad

Den nyzeeländske piloten Phillip Mehrtens tillfångatogs i februari 2023 av beväpnade västpapuanska rebeller, efter att hans flygplan kraschat i Papua på västra Nya Guinea.

Efter 592 dygn i fångenskap har han nu släppts fri, uppger indonesiska myndigheter.

Det var i början av februari 2023 som Phillip Mehrtens landade med ett litet flygplan i ett avlägset bergsområde på indonesiska västra Papua. Rebeller stormade planet, satte det i brand och tog honom som gisslan.

Sedan dess har han hållits fången av den papuanska befrielserörelsens väpnade gren.

Blivit frisläppt

Förra året offentliggjordes en bild, där rebellerna poserade med piloten. På lördagen kommer uppgifter om att Mehrtens till slut släppts fri, efter 592 dygn i fångenskap.

Frisläppandet bekräftas av Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters.

”Vi är nöjda och lättade över att vi kan bekräfta att Phillip Mehrtens är i säkerhet och har kunnat prata med sin familj”, sa ministern i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.