På måndagen meddelade kinesisk militär att styrkedemonstrationen i form av en omfattande militärövning till havs och i luftrummet omkring Taiwan ”hade avslutats med framgång”.
Men tonläget var fortsatt högt från Kina mot både Taiwan och delar av omvärlden som stödjer Taiwans oberoende gentemot Peking. Kina beskyller det taiwanesiska styret i Taipei och ”främmande styrkor” för att underblåsa spänningarna i området.
– Om vi vill värna fred och stabilitet i Taiwansundet måste vi med kraft motsätta oss varje form av separatism för ett självständigt Taiwan, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.
Spänt mellan USA och Kina
Den kinesiska övningen inleddes sedan Taiwans president Tsai Ing-Wen tidigare i veckan träffat USA:s representanthus talman Kevin McCarthy i Los Angeles. Mötet har retat upp Kina, som ser Taiwan som en del av Fastlandskina och uppfattar all kommunikation mellan USA och Taiwan som en provokation.
Kinas agerande har fördömts från Taipei. Från Washington, som säger att man ”noggrant följer Pekings förehavanden”, kommer uppmaningar om återhållsamhet.
USA har även skickat en egen jagare, USS Milius, till ett området runt Spratlyöarna i Sydkinesiska havet som delvis annekteras av Kina. Något som upprört Peking, som kallar tilltaget för ett olaga intrång.
Frankrikes president Emmanuel Macron, nyss hemkommen från Kina, säger att Europa inte borde ”följa” varken USA eller Kina när det gäller Taiwan. Risken är att fångas i ”kriser som inte är våra”.
Fakta: Taiwan
- Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.
- Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.
- Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.
- Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.