En kartbild som visar vilka områden runt Taiwan som Kina genomför sina militärövningar under måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både stridsplan och krigsfartyg deltog i övningen som Taiwan kallade en provokation. Foto: Kinesiska militären (PLA)/AFP/TT

Kina genomför storskaliga militärövningar runt Taiwan

Publicerad

Kina har under måndagen genomfört omfattande militärövningar runt Taiwan. Ett rekordstort antal krigsflygplan ska ha deltagit.

– Det som är annorlunda den här gången är att man simulerar fler och verkligare militära operationer, säger SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin.

Enligt kinesisk statsmedia sker militärövningarna både till havs och i luften, med bland annat hangarfartyg och stridsflyg som cirkulerar kring Taiwan.

Taiwans försvarsdepartement uppger enligt AP att antalet kinesiska krigsflygplan som noterats är det högsta för en enskild dag. Totalt ska det röra sig om 125 stycken, inklusive helikoptrar och drönare, varav 90 ska ha rört sig inom Taiwans identifieringszon för luftförsvaret.

Svar på tal

Dagens övningar är enligt Kina ett svar på det nationaldagstal som Taiwans president Lai Ching-Te höll i torsdags. Där sa han att Kina inte har ”någon rätt att representera Taiwan”.

”Jag kommer också fortsätta att stå emot annektering av eller intrång i vår suveränitet”, sa han samtidigt som han även uttryckte att Taiwan är villigt att samarbeta med Kina i globala frågor.

Kina har länge haft som mål att återförena Taiwan med fastlandet och sagt att man inte utesluter att ta till våld om det krävs.

Del av påtryckningskampanj

Dagens militära övning och tidigare, bland annat den som genomfördes i maj i år, är en del av en ihållande påtryckningskampanj från Kina mot Taiwan.

Precis som tidigare övningar handlar dagens om att omringa hela Taiwan och simulera ett fullskaligt invasionskrig, säger Tilde Lewin, SVT:s Kinakorrespondent.

– Men det som är annorlunda den här gången är att man simulerar fler och verkligare militära operationer.

– I kinesiska medier säger man att det är stor skillnad på omfattningen av den här övningen jämfört med den i maj.

USA: ”Riskerar eskalering”

På X skriver Taiwans militär att de fördömer Kinas övningar, som man beskriver som ”irrationella och provokativa”.

USA, vars president Joe Biden har sagt att landet kommer att hjälpa Taiwan om Kina skulle anfalla, uttrycker oro över dagens militärövningar.

”Kinas svar med militära provokationer på ett årligt tal är oberättigat och riskerar eskalering”, säger Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, i ett uttalande.

Taiwans president La Ching-Te skriver på Facebook att hans regering kommer att fortsätta ”försvara det demokratiska Taiwan och upprätthålla den nationella säkerheten”.

Senare på måndagen rapporterar kinesisk statsmedia att måndagens övning avslutats.

Karta på Taiwan och Xi Jinping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om bakgrunden till konflikten mellan Kina och Taiwan. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.