Mystisk sjukdom sprids med vinden

Uppdaterad
Publicerad

En mystisk barnsjukdom som länge förbryllat forskarna sprids troligen med vinden, enligt nya rön.

Kawasakis sjukdom, även kallad Kawasakis syndrom eller Kawasaki-sjukan, finns i många länder men är framför allt ett problem i Japan där 12.000 fall noteras årligen. I Sverige är sjukdomen ovanlig, med cirka 50 fall per år.

Symptomen är feber, hudrodnader, rinnande ögon och rödsvullen tunga. Om den inte behandlas uppstår ofta hjärtfel som kan leda till döden. Normalt drabbas endast barn under fem års ålder.

Insjuknar efter två dagar

Enligt de nya rönen, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, kan sjukdomen i Japan orsakas av luftburna gifter som kommer med vindarna från nordöstra Kina. Forskarna fann att de flesta barn insjuknar två dagar efter att luftmassorna rört sig från Kina till Japan.

Exakt vilket gift det handlar om är okänt men troligen rör det sig om ett ämne som produceras av parasitsvampar som parasiterar på jordbruksgrödor. I luften över Kina och Japan upptäcktes svampar tillhörande släktet Candida som är känt för att kunna orsaka infektioner hos människor.

Kawasakis sjukdom beskrevs första gången 1967. Den är uppkallad efter den japanske läkaren Tomisaku Kawasaki.

Kawasakis sjukdom

  • Kawasakis sjukdom är uppkallad efter den japanske pediatrikern Tomisaku Kawasaki. Den beskrevs första gången 1967.
  • Sjukdomen, som i princip bara drabbar små barn under fem års ålder, kan leda till döden om den inte behandlas.
  • Dess ursprung har länge varit ett mysterium. De nya rönen antyder dock att den orsakas av ett gift från parasitsvampar som tycks spridas med vinden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.