Kina och EU i toppmöte i dag: ”Balansgång på en slak lina”

Uppdaterad
Publicerad

När EU i dag möter Kina – en av Rysslands få kvarvarande vänner – är det officiella samtalsämnet ett investeringsavtal som varit på gång i flera år. Men i verkligheten väntar sannolikt enbart samtal om kriget i Ukraina.

– EU vill att Kina ska förstå att om ni handlar med Ryssland, så kommer ni att drabbas av västs vrede och sanktioner, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Kina är ett av flera länder som inte har fördömt kriget i Ukraina och i veckan fick man besök av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Detta var Lavrovs första besök i Kina sedan kriget bröt ut och på agendan stod samtal  om Afghanistans framtid med utrikesminister Wang Yi.

– Vi tillsammans, och våra sympatisörer, kommer att röra oss mot en multipolär, rättvis, demokratisk världsordning, sa Lavrov i en videoinspelning innan mötet.

Möts digitalt

Under fredagen kommer Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att ha ett digitalt toppmöte med Kinas president, Xi Jinping, och premiärminister, Li Keqiang.  

Officiellt ska mötet handla om ett investeringsavtal som EU-blocket och Kina har förhandlat om i flera år och som nästan var helt klart. Men från EU:s del vill man egentligen bara prata om kriget i Ukraina, menar SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

– Man vill berätta för Kina om vad som pågår och ge dem hela bilden av de övergrepp som begås av den ryska armén. Man vill att Kina öppet erkänner att de ser att det här händer, säger Bergsten.

Ett pressat läge för Kina

Kina är pressat då man inte vill hamna i konflikt med vare sig Ryssland eller Europa.

– Man är jätteberoende av handel med EU och ser Europa som en möjlig vän när man inte har en bra relation med USA. Men man behöver också Rysslands säkerhetspolitiska stöd. Så för Kinas del är det balansgång på en lite slak lina, säger Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.