Kina och Rysslands FN-ambassadörer Zhang Jun och Vassily Nebenzia argumenterade mot USA:s förslag att införa fler sanktioner mot Nordkorea. USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield är besviken över nederlaget. Arkivbilder. Foto: John Minchillo/Jason DeCrow/AP/TT

Kina och Ryssland stoppar sanktionsförslag mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Den USA-ledda insatsen om att införa fler FN-sanktioner mot Nordkorea efter landets 17:onde provokativa raketuppskjutning i år stoppas när Ryssland och Kina under torsdagen la sina veto.

De återstående 13 medlemmarna i säkerhetsrådet röstade alla för det av USA utformade förslaget om att stoppa exporten av tobak och olja till Nordkorea, vars ledare Kim Jong Un är en känd kedjerökare. Straffet skulle också innebära en svartlistning av hackargruppen Lazarus, som USA menar har anknytningar till Nordkorea, enligt Reuters.

Omröstningen hölls en dag efter att Nordkorea avfyrade tre missiler, inklusive en som anses vara landets största interkontinentala ballistiska missil (ICBM), tätt efter USA:s president Joe Bidens resa till Asien. Det var den senaste i en rad uppskjutningar av ballistiska missiler från Nordkorea i år, vilka är förbjudna av säkerhetsrådet.

Olika åsikter

USA:s ambassadör till FN Linda Thomas-Greenfield beskrev omröstningen som en ”besvikelsens dag” inför rådet.

– Världen står inför en tydlig och aktuell fara från Nordkorea, sade hon inför rådet.

Kinas ambassadör Zhang Jun la fram argumentet att ytterligare sanktioner mot Nordkora inte skulle hjälpa utan istället leda till mer ”negativa effekter och eskalering av konfrontation”. Rysslands ambassadör Vassily Nebenzia var inne på samma spår då han uttryckte att nya sanktioner endast skulle leda till ”en återvändsgränd”.

Generalförsamlingen samlas

FN:s generalförsamling ska nu diskutera situationen kring Nordkorea de kommande två veckorna enligt en ny regel som kräver att organets 193 medlemmar samlas efter varje gång ett veto läggs i säkerhetsrådet.

FN:s säkerhetsråd – och hur vetorätten har använts

  • Säkerhetsrådet är FN:s huvudorgan. Den består av 15 medlemmar varav fem är permanenta medlemmar med veto-rätt. Dessa är: USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland samt Kina. De fem permanenta medlemsländerna har vetorätt. 
  • Säkerhetsrådet ansvarar för att upprätthålla världsfred och avvärja hot mot den internationella säkerheten. Medan generalförsamlingen  kan diskutera vilket globalt problem som helst, ägnar sig säkerhetsrådet enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. 
  • Vetorätten har sedan 1946 använt 288 gånger. Ryssland och USA har använt flest veton. 
  • Vetorätten innebär att om något av länderna röstar emot ett resolutionsförslag kommer resolutionen inte antas – oavsett hur många av de resterande medlemmarna som röstar för förslaget.
  • På senare år har vetorätten blivit alltmer kritiserad, inte minst med anledning av de veton som Ryssland och Kina lagt in i Syrienkonflikten, och USA:s veto i frågor kring Israel/Palestina konflikten. Detta har lett till olika initiativ för att begränsa vetoanvändningen i säkerhetsrådet.
  • I Mellanöstern har dock USA använt sig av flest veton. 46 av USA:s 84 veton har använts för att stötta Israel genom att blockera förslag som kritiserar Israel. 

Källa: Svenska FN-Förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.