Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov(t.h.) och hans kinesiske kollega Wang Yi. Foto: TT

Kina och Ryssland pressar Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och hans kinesiske kollega Wang Yi uppmanar Nordkorea att återuppta internationella samtal om landets kärnvapenprogram och sluta med provskjutningar av ballistiska robotar.

Efter sitt möte i Moskva underströk de båda att de inte accepterar Pyongyangs ambitioner på kärnvapenområdet. Nordkorea bör ta omvärldens kraftiga reaktioner på landets beteende som en signal om att ytterligare ”provokationer” inte kommer att tolereras, sa Lavrov.

FN:s säkerhetsråd beslutade nyligen om rejält skärpta sanktioner mot Nordkorea efter landets senaste raketuppskjutning och kärnvapenprov.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har samtidigt beordrat att de ministridsspetsar, som han hävdar att landet har utvecklat, ska provskjutas i nya kärnvapentester. Det rör sig om stridsspetsar så pass små att de ska kunna monteras på robotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.