Kina utesluter inte våld för att återförenas med Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Kina vill se en fredlig återförening med Taiwan men utesluter inte att använda våld om det skulle krävas, säger president Xi Jinping i ett tal på kommunistpartiets kongress i Peking.

Under kongressen väntas Xi säkra makten under ytterligare en mandatperiod.

På söndagen inleds det kinesiska kommunistpartiets kongress där den sittande ledaren Xi Jinping förväntas väljas om som partiets generalsekreterare för ytterligare en mandatperiod.

Xi Jinping fokuserade i sitt öppningstal mycket på militär uppbyggnad och säkerhet. Kina har både ”beslutsamhet och förmåga” att upprätthålla sin territoriella integritet, menar han.

Vill se fredlig återförening

När det kommer till den självstyrande och demokratiska ön Taiwan, som det kinesiska styret aldrig har haft kontroll över, är målsättningen att nå en ”fredlig återförening”, menar Xi Jinping. Samtidigt varnar han för att landet aldrig kan lova att man inte kommer använda våld.

– Vi har möjlighet till alla nödvändiga åtgärder, säger Xi Jinping i talet enligt CNN.

Taiwan kommer dock inte att backa från sin suveränitet eller kompromissa kring frihet och demokrati, uppger det taiwanesiska styret i en kommentar.

I den semiautonoma staden Hongkong har protester för ökade demokratiska rättigheter de senaste åren slagits ner. Xi Jinping beskriver i talet att utvecklingen i staden har gått från kaos till politisk kontroll.

Väntas säkra makten

Kinas militära kapacitet ska även stärkas. Kinesiska folkets befrielsearmé ska bli en armé i världsklass som genom stärkt träning ska förbättra sin möjlighet att vinna, lovar Xi Jinping.

Kongressen kommer att pågå en vecka och är det kommunistiska partiets högst beslutande organ enligt Kinas konstitution. Den består av 2300 partimedlemmar och hålls var femte år, rapporterar NPR.

Kinas mäktige ledare Xi Jinping har de senaste tio åren kopplat ett allt hårdare grepp om enpartistaten, om han väljs om som generalsekreterare blir han den första ledaren på flera decennier som sitter mer än tio år. Det finns ingen tidsbegränsning för hur länge en kinesisk ledare kan sitta, men normen har tidigare varit att avgå efter två mandatperioder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.