Kinesiska myndigheter räknar med att över 34 miljoner människor drabbas av översvämningarna i landet. Foto: Reuters

Kina varnar: Extraordinära översvämningar väntas

Uppdaterad
Publicerad

Kinas största vattentäkt, Poyangsjön, och den anslutande Yangtzefloden, även känd som Långa floden, är på väg att svämma över. Jangxiprovinsen har utfärdat den högsta varningen på landets fyrgradiga varningsskala, som flaggar för katastrofer följda av dammkollapser eller extraordinära översvämningar i flera floder samtidigt.

Det har regnat kraftigt under flera veckor i östra Kina vilket orsakat svåra översvämningar. Kinesiska myndigheter räknar med att över 34 miljoner människor har påverkats. Och bara i Jiangxiprovinsen har över 430 000 personer evakuerats.

Samtidigt har andra samhällen kallat tillbaka alla invånare mellan 18 och 60 år via sociala medier, för att hjälpa till då det behövs fler händer som kan hjälpa till i arbetet att förstärka dammar.

Befarar stora översvämningar

Vattenlinjen i Poyangsjön är enligt Reuters just nu 2,75 meter över den linje som markerar fara, och vattennivån fortsätter att stiga. Flera andra provinser är också svårt drabbade, och den statliga kinesiska televisionen uppger att myndigheter befarar svåra översvämningar. Redan nu har floden svämmat över på flera ställen, enligt EBU och TT rapporterar om 212 översvämmade floder i hela landet.

Kinesiska nödministeriet har forslat tält, båtar och sovsäckar till området.

Slussportar öppna i Shanghai

Nedströms, strax väster om Shanghai, ligger Taihusjön som på lördagen hade en vattennivå 4,4 meter över det normala.

– Enligt väderprognoser ska det regna 150 mm regn de närmste dagarna, och då befarar vi att nivån i Taihusjön kommer överskrida den gräns där vi kan garantera säkerheten, säger Lin Heijuan som är chef på hydrologiska avdelningen vid Taihusjön.

Uppströms har man vid flera dammar strypt mängden vatten som släpps ut för att försöka begränsa skadorna, och inne i Shanghai har slussportar öppnats för att snabbare släppa ut mer vatten.

– Vi har vidtagit alla åtgärder vi kan, säger Sun Haitao chef för avdelningen för katastrofberedskap vid Taihusjön.

Från Peking har man förklarat det ymniga regnet med klimatförändringar. Tidigare har regimen mött hård kritik mot de kraftverksdammar som byggts längs med floden. Motståndare menar att de rubbar hela ekosystemet och skulle kunna leda till en potentiell katastrof om dammar brast och orsakade översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.