Efter mer än sju års förhandlingar hade USA, Kanada, Japan och en rad länder i Stilla Havs-området kommit fram till ett frihandelsavtal – Trans-Pacific Partnership, TPP.
Avtalet, som presenterades förra hösten, omfattar 40 procent av världsekonomin och är det största handelsavtalet på flera decennier. Nu riskerar allt att hamna i papperskorgen, då USA:s blivande president Donald Trump säger att han kommer att avstå från att lägga fram det till den amerikanska kongressen.
Henrik Isakson är expert på frihandelsavtal på Kommerskollegium. Han är inte förvånad över Donald Trumps planer.
– Det är en grundbult i hela hans ideologi – att han är emot frihandel. Han har egentligen inte varit konsekvent kring något annat, förutom detta. Det är den enda röda tråden i hans politiska världsåskådning.
Vad säger du om skälen han anger till att dra sig ur – att han vill stärka den inhemska amerikanska ekonomin?
– Det här var en viktig och en enkel politisk poäng för Trump, eftersom avtalet inte drabbar några amerikanska företag. Avtalet är bara färdigförhandlat. Det hade varit mycket mer radikalt att riva upp ett redan genomdrivet avtal.
– Det här kommer inte att kosta USA något ekonomiskt. Om det hade trätt i kraft hade det lett till vissa vinster, men det finns inga företag i USA idag som kommer förlora på det här beslutet.
Vad kommer det här att innebära för de andra elva länderna i avtalet?
– De hade såklart hoppats på en ökad tillgång till den amerikanska marknaden. Flera andra länder som ingår i avtalet – Kanada och Mexiko tillexempel – har redan frihandelsavtal med USA och därmed ganska bra tillgång till den amerikanska marknaden. Men det är framförallt i Japan som besvikelsen är stor. De hade hoppats på ökade exportmöjligheter. Japan är den stora förloraren på att avtalet inte träder i kraft.
Vilka är vinnarna?
– Kina är den stora vinnaren, trots att de inte ens är med i avtalet. Det här kan innebära att de ökar sitt ekonomiska inflytande i Stillahavsområdet ytterligare. Det är lite ironiskt, eftersom Trump gick till val på att slå till hårt mot Kina ekonomiskt. Det här avtalet var också designat för att kringgå Kina. Nu vill han ta bort avtalet, som hade just det som syfte.
Kan det här få effekter på andra handelsavtal – exempelvis TTIP-avtalet, mellan EU och USA?
– Inte direkt, eftersom att de inte är länkade till varandra. Men indirekt kan det få effekter. Vi vet inte vad Donald Trump tänker kring TTIP-avtalet. Det vi vet är att han kan slänga ett färdigförhandlat avtal i papperskorgen. Det sänder ut en signal.