USA:s president Donald Trump tog emot Kinas president Xi Jinping i Mar-a-Lago, i Palm Beach i Florida, under torsdagen. Foto: TT

Kinaforskare: Kina vill ta pulsen på Trump

Uppdaterad
Publicerad

Kina förväntar sig inga stora avtal eller krav när ledarna för världens två största ekonomier möts i Florida i USA. Trots den hätska retoriken från Trumps sida kommer Kina att hålla en avvaktande attityd, det säger Kinaforskaren Johan Lagerkvist till SVT Nyheter.

Kinas president, Xi Jinping, har suttit vid makten sedan mars 2013, Donald Trump svor presidenteden i januari i år. Under hela valkampanjen målade Trump upp Kina som en fiende till USA, i synnerhet när det gäller handel, jobb och ekonomi. Trots detta menar Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur, att Kinas ledare går in i det här mötet med pragmatiska ögon.

– Man vill framför allt ta pulsen på Trump, man kanske vill avstyra eventuella krav inom handelsområdet och så måste man prata om Nordkorea, säger han.

USA-val 2016

LÄS MER: ”Handel den absolut viktigaste frågan för Trump”

Men en viktig aspekt med mötet för Kinas del är att man vill skicka en stark signal, dels hem till Kina men även till resten av världen, att Xi Jinping är en trygg och stabil ledare som tar ansvar för handel, miljö och ekonomi. Den signalen sände han tidigare i år då han besökte World Economic Forum i Davos.

– Man kan säga att han är allt Trump inte är, säger Johan Lagerkvist.

Kinesiska tyckare: Trump okunnig

Men trots den hårda retoriken från Trump under valkampanjen menar Johan Lindkvist att gemene man i Kina rycker på axlarna åt det.

– Man kanske tycker att det är orättvis kritik, många tycker att man har kämpat hårt för att kunna växa ekonomiskt, säger han till SVT Nyheter.

I kinesisk media har rapporterna kring Trump präglats av analyser, inga kraftfulla uttalanden och en väldigt lågmäld retorik. Vissa mer profilerade kolumnister beskriver Trump som okunnig och obehärskad. Johan Lagerkvist tror att man kommer att sitta still i båten under det här mötet och när det gäller handel och ekonomi är den kinesisk ledningen väldigt pragmatisk.

– Ämnen som mänskliga rättigheter, territorier, Tibet, Taiwan och minoriteter, är känsliga. Det är politiska och kulturella kärnvärden i Kina och för den kinesiska ledningen, men ekonomi och handel kan man vara väldigt pragmatisk med, säger han.

Nordkorea oroar

Även om mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping kommer att handla om att ta pulsen på varandra och vissa handelsekonomiska förbindelser så förväntas de båda ledarna att prata om Nordkorea. Landets senaste kärnvapentest sänder oro i hela regionen.

– Det är mycket oroande med Nordkorea, säger Johan Lagerkvist. Det finns ingen tydlig väg framåt där och ändå måste USA och Kina på något sätt komma överens.

Johan Lagerkvist menar att Kina vill inte engagera sig för mycket i Nordkorea, samtidigt är det ett bra spekort att ha vid olika förhandlingar. Risken att regimen i Nordkorea störtas och landet kollapsar är heller inget man tycker om från kinesiskt håll. Det skulle innebära, ur ett kinesiskt perspektiv, att man riskerar att få amerikanska trupper vid sin landgräns och det vill man inte.

– Jag är även oroad för mänskliga rättigheter, säger Johan Lagerkvist. Den signal som den nuvarande amerikanska administrationen sänder ut är oroväckand. Det behövs en blåslampa på mänskliga rättigheter, avslutar han.

Fakta: Vem är Xi Jinping?

Xi Jinping, som under torsdagen och fredagen besöker USA:s president Donald Trump i Florida, valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna till Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev medlem i kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.

Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat.

Källa: AFP och Amnesty

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet