Fortsätter utvecklingen i samma takt som nu kommer isen på berget Yu long Xushan vara borta om några årtionden Foto: Nicolai Zellmani, SVT

Kinas glaciärer smälter – miljarder kan drabbas av vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Kinas glaciärer smälter snabbare än man tidigare trott, uppger Greenpeace.

Om utvecklingen inte stoppas kommer två tredjedelar av Asiens glaciärer – och med dem närmare två miljarder människors vattenförsörjning – att försvinna under det här århundradet.

Berget Yu long Xushan ser ut som en fridfullt sovande drake med vita fjäll på ryggen. Det är därför ursprungsbefolkningen kallar berget för ”den Jadegröna drakens snöberg”. Bergskedjan, som är en del av det glaciärforskarna kallar ”den tredje polen”, jämte Arktis och Antarktis, efter mängden is, ligger i Yunnan i sydvästra Kina. Området är en av världens största färskvattenkällor. Härifrån hämtar stora delar av södra Asiens floder sitt vatten.

Tre grader varmare

Vår planet är i dag i genomsnitt en grad varmare än under förindustriell tid i världen, på grund av klimatförändringar. Men i det här området i Kina, som enligt miljöorganisationen Greenpeace är ett av de mera klimatkänsliga i världen, har medeltemperaturen höjts med hela tre grader sedan 1950-talet. Och här kan man märka klimatförändringarnas effekter med blotta ögat.

Klimat

Luften är tunn på 4 680 meters höjd, dit SVT Nyheters team har tagit sig tillsammans med en lokalguide. Det knakar och brakar i isen när vi långsamt tar oss uppåt – lite oroväckande. Isen smälter; och meteorologerna är bekymrade. Yu long Xushan, detta bedövande vackra berg som sägs vara heligt, lockar varje år tusentals turister till Yunnan – så många att man tvingats begränsa antalet besökare.

Turister vallfärdas till berget vilket har fått regeringen att sätta en gräns på 10.000 besökare per dag. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

På 35 år har isen på glaciären halverats

Greenpeace uppskattar att Kinas glaciärer försörjer 1,8 miljarder människor med vatten. I rapporten som miljöorganisationen presenterar på tisdagen har man jämfört satellitbilder över Kinas stora glaciärers utveckling från slutet av 60-talet och fram till i dag. I så gott som alla bildsammanställningar och jämförelser har ismängden på berget minskat dramatiskt. På vissa områden har det nästan halverats. Fortsätter utvecklingen i samma takt så kommer isen på Yu long Xushan vara borta om några årtionden. Och det kommer att ha stora konsekvenser för miljön, där vattenbrist, med missväxt som följd, är den allvarligaste.

Kina har alltid haft brist på färskvatten. Landets innevånare utgör 20 procent av jordens befolkning, och de har tillgång till 7 procent av jordens vatten.

Jordbruk blir svårt

När vattentillgången minskar blir livsekvationen nästan omöjlig för Noshifolket, det kinesiska minoritetsfolk som i dag lever i och omkring berget Yu long Xushan.

En lantbrukare är på väg hem efter en lång dags arbete på fältet. Jordbruket blir allt tuffare i regionen i och med skördar som slår fel på grund av klimatförändringar. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

Noshifolket har i alla tider försörjt sig på jordbruk. Men i dag lämnar fler och fler av dem jordbruket för jobb inom turistnäringen.

Vi räknade på det, och konstaterade att det skulle vara omöjligt för oss att fortsätta med jordbruket, säger bonden Chong Li, som nu är pensionär.

Fd lantbrukaren Cong Li Foto: Nicolai Zellmani, SVT

Barnen har lämnat byn för jobb i stan, och jorden som släkten har brukat i generationer ligger torr och ofruktbar. Bonden Chong Li tror som många i byn vid bergets fot att det är turismens fel att markerna torkat ut. Riktigt hur kan han inte förklara, men han är orolig över utvecklingen:

– Klimatet har förändrats; regnet och att det regnar när det inte ska regna. Det är bra om det kommer snö på vintern, men nuförtiden kommer snön i mars, april och maj och dödar alla växter, förklarar Chong Li.

Snabba åtgärder

Greenpeace uppmanar nu den kinesiska regeringen att skärpa landets klimatmål för 2030 till att inkludera mål för att reducera utsläppen av växthusgaser, och att förbereda hotade regioner. Tiden är knapp, men utvecklingen går att hejda om man får ner temperaturhöjningen till en och en halv grad istället för tre grader, menar Greenpeace. Då kan man rädda två tredjedelar av glaciärerna, enligt miljöorganisationen.

SVT:s team: Nicolai Zellmani (fotograf), Lara (lokal guide), Ulrika Bergsten (korrespondent), Yifei Feng (tolk) Foto: Nicolai Zellmani, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet