Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Volodymyr Zelenskyj liknar ryska soldater vid odjur. Foto: Reuters

Klipp ser ut att visa halshuggning – Ukraina utreder krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I ett klipp som sprids på nätet ser en krigsfånge ut att bli halshuggen av soldater i ryska uniformer. Ukraina har tillsatt en utredning av det misstänkta krigsbrottet.

Det korta men mycket obehagliga filmklippet har fått stor spridning på Telegram och Twitter.

I klippet ses en man i en ukrainsk uniform ligga på marken. Han är obeväpnad och därmed en krigsfånge. Över honom sitter en man iklädd vad som ser ut att vara en rysk uniform. Ett par sekunder in i klippet sätter sig mannen i rysk uniform på krigsfången och halshugger honom. Han vänder sig sedan mot kameramannen och håller upp huvudet.

Kriget i Ukraina

Att avrätta, tortera eller misshandla krigsfångar är ett brott mot humanitär rätt och ukrainska myndigheter har inlett en utredning om misstänkt krigsbrott.

”Tro inte att det faller i glömska”

Klippet ser ut att vara filmat under sommarmånaderna och har inte verifierats. Soldaterna som tagit den dödade mannen tillfånga bär vita bindlar på benen, ett kännetecken som använts av ryska soldater under kriget.

I Ukraina har bilderna väckt raseri. Utrikesminister Dimitrij Kuleba säger att det är ”värre än IS” och Volodymyr Zelenskyj kallar det ryska soldaterna för ”odjur”.

– Tro inte att det kommer att falla i glömska, säger den ukrainske presidenten.

Till vänster: Den dödade mannen bär ett ukrainskt emblem och en gul bindel på benet. Till höger: Soldaterna i klippet bär vita bindlar, som använts som kännetecken för ryska soldater i kriget.

Kreml: Hemska bilder

Även Kreml har kommenterat bilderna – talespersonen Dimitrij Peskov kallar dem ”hemska”. Han säger samtidigt att klippets äkthet måste fastställas. Det kan också finnas anledning att utreda när och var klippet spelades in och vilka som syns i klippet, tillägger Peskov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet