• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Design

Fem år sedan katastrofen i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Har du koll på vad som hände i Japan 2011? Landet drabbades av tre katastrofer inom loppet av 24 timmar. Se och minns de fruktansvärda bilderna i klippet ovan.

Den 11 mars är det fem år sedan Japan drabbades av den kraftigaste jordbävningen som uppmätts i landets historia.

Skalvet, med magnituden 9,0 på Richterskalan skapade enorma tsunamivågor och tog med sig allt i sin väg elva mil längs kusten, fem kilometer in i landet.

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Över 18.000 människor omkom, eller saknas fortfarande.

All kärnkraft stoppades

Kärnkraftverket Fukushima Daiichi klarade inte att stå emot den kraftiga jordbävningen och påföljande tsunami vilket ledde till flera härdsmältor och radioaktiva utsläpp till omgivningen. Ett område på flera mils radie evakuerades.

Fortfarande finns zoner i området där ingen tillåts flytta tillbaka inom överskådlig tid. Samtidigt har andra delar öppnats på prov.

All kärnkraft i Japan stoppades efter kärnkraftsolyckan och en omfattande säkerhetsöversyn inleddes.

Tre reaktorer återstartade

Förra året återstartades två reaktorer vid kärnkraftverket Sendai på den sydliga ön Kyushu. Och i slutet av januari ytterligare en reaktor vid kärnkraftverket i Takahama, åtta mil norr om Kyoto, och ännu en var på gång.

Men bara någon dag innan femårsdagen kom ett domstolsbeslut om att stoppa de två reaktorerna i Takahama på grund av bristande säkerhet. 

Före katastrofen i Fukushima stödde cirka 65 procent av befolkningen en utveckling av kärnkraft.

Nu är siffran omvänd – 70 procent av japanerna vill sätta stopp för kärnkraften i landet. Den förra regeringen, ledd av det demokratiska partiet, hade som mål att fasa ut kärnkraften till år 2030.

Nuvarande regering, liberaldemokraterna, har som mål att ungefär 20 procent av landets elbehov ska täckas av kärnkraft år 2030. Det motsvarar ungefär 29 reaktorer.

30 procent kärnkraft

24 av landets 43 fungerande reaktorer har ansökt om tillstånd för återstart. Om alla kärnkraftverk får grönt ljus för nystart betyder det ändå att det behövs ytterligare fem reaktorer för att regeringens energimål ska uppnås.

Före olyckan var Japan världens tredje största användarland i världen avseende kärnkraft, cirka 30 procent av den totala energin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Mer i ämnet