Kinas förorenade luft tvingar människor att bära ansiktsmask ute på gatorna. Foto: Nicolas Asfouri/AFP/TT

Blir luften i Kina sämre av handelskriget med USA?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Flera gånger de senaste veckorna har Pekingborna fått sätta på sig ansiktsmasken som skyddar mot luftutsläpp. I måndags nådde nivåerna av föroreningar 213 på indexet över luftkvaliteten, vilket innebär en fara för hälsan.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Det betyder att luften var så förorenad att man behövde bära ansiktsmask för att inte andas in farliga partiklar.

Det är dock långt ifrån de värden som uppmättes under krisåren 2013-2014, då mätningar på uppemot 400-500 var vanliga, och ren luft ett undantag.

I år har himlen varit blå i nästan 9 månader och värden över 150 på luftkvalitéindex mycket ovanliga. Det beror framförallt på att regeringens satsningar varit framgångsrika säger Greenpeace.

Tillväxt före miljö?

Organisationen höjder dock ett varnade finger för att Kinas regering kommer välja tillväxt istället för miljö för att hantera de negativa effekterna av handelskriget mot USA.

Tillväxten skulle vara beroende av att öka takten i fabrikerna, där med öka utsläppen och riskera människors hälsa.   Sänkta krav  Förra vintern stängdes de mest kolförbrukande industrierna i pekingområdet i förebyggande syfte. Så blir det inte iår – det beskedet kom regeringen med förra månaden.

Årets besked är att de får fortsätta så länge inte når över gränsvärdena för utsläpp. Gränsvärden som dessutom justerats av regeringen självt.

Privatekonomin oroar mer

Riktigt hur långt man är beredd att gå för att hålla produktion och tillväxt uppe går det inte att få besked om.  När SVT frågar Xinxhua som bor i Pekings utkant och varje dag pendlar till jobbet om han inte är orolig över utvecklingen, säger han nej: 

– Mitt jobb och min privatekonomi oroar mig mer.

Den åsikten är han inte ensam om. Trycket mot regeringen från det kinesiska folket att stoppa utsläppen är obefintligt just nu. Det har ju trots allt blivit bättre än vad det varit. Och, lägger Xinxhua till, Xi Jinping har ju lovat att kampen mot den förorenade luften är en av toppprioriteringar till 2020.

Kostsam dödlig luft i Kina

  • De ansiktsmaskerna skyddar mot är främst att andas in kolpartiklar.  
  • De är så små att de dras ned i lungorna och förs ut i blodet och riskerar att förorsaka hjärtproblem. Utsläppen i Kina tros ligga bakom 1 miljon människors förtidiga död och kosta samhället miljarder kronor årligen.

Källa: South china morning post

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.