Foto: Ptivat/TT

Svenske Kristian: ”Körde för att träffa människor”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 80 människor dog när en lastbil körde in i en folkmassa i den franska staden Nice på torsdagskvällen. Kristian Julius, som var på plats, trodde först att bilen hade kört fel, innan han insåg att föraren körde för att träffa människor.

Fyrverkerishowen under Nice nationaldagsfirande hade precis tagit en paus när en lastbil kom körandes på strandpromenaden. Kristian Julius fanns på plats med sin familj och såg den nedsläckta bilen ”vingla fram” mot folkmassan.

– Jag tänkte först att den körde fel, men det tog bara några sekunder innan jag insåg att den körde för att träffa, inte för att undvika, människor, berättar Kristian Julius för SVT Nyheter.

Attack i Nice 2016

Enligt vittnen tog sig bilen fram i ett sicksackmönster och körde rakt in i den firande folkmassan runt klockan 23 på torsdagskvällen. En person kastade sig på den i ett försök att stoppa bilen, men föll av.

– Vi slängde oss åt sidan och den kom efter, så vi slängde oss ännu mer åt sidan och klarade oss, berättar Kristian Julius.

Motivet är okänt

På bilder från händelsen ser man människor springa mot stranden i panik, men enligt Kristian Julius stängdes den vägen av och många kom springande tillbaka.

– Vi trodde det var ett nytt attentat. Det var många kvinnor som grät och en hel del små barn som grät.

Minst 80 människor miste livet och ett par dussin är skadade. Polisen misstänker att det är en 31-årig man, bosatt i Nice, som har genomfört attentatet. Vad motivet är vet man ännu inte.

Tidigt på fredagsmorgonen syntes få spår av attacken på strandpromenaden.

– Biltrafiken är lugn, poliser står här. Det är lugnt just nu, säger Kristian Julius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet