I turkiska Izmir pågår räddningsarbetet efter den kraftiga jordbävningen. Foto: Reuters

Kraftig jordbävning utanför Turkiet och Grekland

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med magnituden sju har skett i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland. Ett stort antal byggnader har kollapsat i Izmir och tsunamivågor har svept in över båda ländernas kuster.

27 personer har dött och över 800 personer har skadats i Turkiet och Grekland.

Jordbävningen ska ha känts både i Aten och Istanbul samt på Kreta. Boende på den grekiska ön Samos uppmanades att hålla sig borta från kusten. En tsunamivarning utfärdades för regionen och stora vattenmassor drog in över ön.

– Det var en kraftig jordbävning, det är svårt att ha en större, sa Eftyhmios Lekkas, chef på Greklands myndighet för antiseismisk planering, enligt Al Jazeera.

Två personer har hittats döda på Samos och åtta har skadats enligt officiella siffror.

Uppgifter: Folk fast under rasmassor

Uppemot 20 byggnader ska samtidigt ha kollapsat i turkiska Izmir, som också drabbats av tsunamivågor, uppger stadens borgmästare.

Bilder i sociala medier visar att det bland annat rör sig om flerfamiljshus med flera våningar. Det finns uppgifter om att människor sitter fast under rasmassorna. Räddningsinsatsen pågick fortfarande under lördagsmorgonen.

27 personer har dött och över 800 skadats i Turkiet, enligt myndigheternas senaste siffror. En av dem ska ha drunknat.

– Det är sirener, ambulanser. Alla har lämnat husen och sitter ute. Många har lämnat stan, det är bilköer, säger Alexandra Enberg, svensk journalist på plats i Izmir.

– Skalvet var rejält. Jag hade en kompis som ramlade och alla lampor skakade. Hus har rasat. Det är illa.

Ledarna i telefonsamtal

Jordbävningen ska vara den största som drabbat området sedan 1986, enligt Svenska nationella seismiska nätet. Izmir är Turkiets tredje största stad med 4,5 miljoner invånare.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har ringt Turkiets president Tayyip Erdogan och framfört sina kondoleanser. Detta trots de spända relationerna mellan länderna över territorium i Medelhavet.

– Oavsett våra meningsskillnader så finns det tider då våra folk måste stå tillsammans, skriver Mitsotakis på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.