Ukrainska drönare och en brand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tidigare överstelöjtnanten om Ukrainas drönarattacker mot ryskt territorium. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Reuters

Kraftig ökning av drönarattacker mot Ryssland

Publicerad

Antalet luftangrepp på ryskt territorium har ökat dramatiskt i sommar. Samtidigt är det svårt för Ryssland att avvärja attackerna, enligt den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

– Ukraina bedriver en ganska intensiv utveckling av drönare, säger han.

Det var under lördagen som en ukrainsk underrättelsekälla uppgav att man skadat ett ryskt bombflygplan på flygfältet Olenja, omkring 180 mil norr om Ukrainas gräns, och cirka 20 mil från Finland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tycktes officiellt bekräfta uppgifterna när han i ett tal berömde attacken under helgen.

Kriget i Ukraina

Men det finns ännu inga bilder som kan bekräfta att attacken har ägt rum. Inte heller har Ryssland bekräftat angreppet.

– Ukraina prioriterar att i första hand slå ut de bombflygplan som bär robotar som används mot Ukraina. Varje bombflygplan man lyckas slå ut är till deras fördel, säger Jörgen Elfving.

Norsk försvarsforskare: Attacken kan ha kommit från ”tredje land”

I Norge har Kristian Åtland, chefsforskare vid norska Försvarets forskningsinstitut, sagt att attacken potentiellt kan ha utförts av Ukraina från ett ”tredje land”, som till exempel Norge eller Finland.

Jörgen Elfving säger att det är en möjlighet. Men att drönaren också kan ha startat inne i Ryssland eller i Ukraina.

– Ukraina bedriver en ganska intensiv utveckling av drönare och det har talats om att man har drönare i utveckling med räckvidd på 2 500 kilometer, säger han och fortsätter:

– Nu när de har visat att man har förmåga att nå så långt in i djupet lär man fortsätta göra det.

Antalet luftangrepp på ryskt territorium ökar kraftigt

Samtidigt har antalet drönarangrepp mot rysk mark ökat kraftigt under de senaste månaderna. Det enligt statistik från organisationen ACLED.

Det var i maj som antalet luftangrepp fördubblades jämfört med månaden innan. Och sedan dess har attackerna bara blivit fler.

I juni skedde 1 008 luftanfall mot Ryssland – en ökning med mer än 2 000 procent från samma månad i fjol då bara 46 luftangrepp registrerades.

Expert: Flesta av attackerna är med drönare

Enligt Nichita Gurcov, Europa- och Centralasienspecialist vid ACLED, är de flesta av attackerna i statistiken utförda av Ukraina med hjälp av drönare och sker nära gränsen.

– Attackerna har ökat stadigt sedan i fjol. Men det är nu på sistone som vi har sett en dramatisk ökning. Samtidigt ökar även attackerna från ryskt håll, säger han.

Se klippet: Så påverkas Ryssland av de ukrainska drönarattackerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet