• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polska gränsbevakare övervakar migranter vid gränsen mot Belarus i början av september. Arkivbild Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kraftig ökning av polska militärer vid gränsen mot Belarus

Publicerad

Omkring 6 000 polska soldater bevakar nu landets gränser mot Belarus för att stoppa migranter. Det är nästan en fördubbling på några dagar, rapporterar brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Det är Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak som på tisdagen meddelade att landet gjort en kraftig förstärkning av de militära styrkorna vid gränserna mot Belarus. Nästan 6 000 soldater uppges vara på plats, skriver han på Twitter.

Så sent som i lördags meddelade försvarsminister Blaszczak att drygt 3 000 polska soldater var placerade vid gränserna.

”Soldaterna ger stöd åt gränspolisen och skyddar landets gränser genom att inte tillåta olagliga passager”, skriver han.

Påstått hybridkrig

EU och Polens regering hävdar att strömmen av flyktingar är iscensatt av Belarus som en form av hybridkrigföring för att öka trycket på EU efter att EU utfärdat sanktioner mot Belarus. Belarus tillbakavisar anklagelsen.

Polen har utfärdat undantagstillstånd i regionen och planerar att bygga en mur mot Belarus. Dessutom har Polens parlament godkänt en lagändring som ska göra det möjligt att stoppa migranter direkt vid gränsen.

Enligt den nya lagen ska en utlänning som stoppas efter att ha korsat gränsen på ett olagligt sätt bli tvungen att lämna polsk mark. Personen kommer även att förbjudas från att komma in i landet under en period på mellan ett halvår och tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.