Det ägde rum häromdagen i Sankt Petersburg. Det handlar om en fest som arrangerades av det bolag som bedriver Nordstream, den gaspipeline som förser Tyskland med rysk gas.
Gerhard Schröder, socialdemokrat och tysk förbundskansler från 1998 till 2005, har en hög position i företaget och bolaget ville nu i efterhand fira Schröders 70-årsdag med en mottagning för cirka 100 personer. Nordstream ägs i sin tur av den statliga ryska gasjätten Gazprom.
Och som en gäst på detta party kom ingen mindre än Vladimir Putin. Han stannade inte på hela mottagningen.
Grinade hjärtligt
Utomhus, i välkomstkommittén, väntade bland annat Gerhard Schröder på att Putins limousine, smyckad med det ryska presidentstandaret, skulle anlända.
När Putin visade sig, grinade Schröder hjärtligt och gav Putin en varm kram.
Detta skedde samtidigt som fyra tyska militärobservatörer från det europeiska samarbetsorganet OSSE sitter som gissland hos proryska grupper i östra Ukraina.
En rad tyska kritiker från alla partier har ansett det ytterst olämpligt att den före detta förbundskanslern kramade om Putin när observatörer från den tyska försvarsmakten Bundeswehr är kidnappade.
Står varandra nära
Kommentatorer säger ungefär likadant. De betonar visserligen att Schröder idag är privatman och att han har rätt att göra som han behagar. Men samtidigt understryker man att han med sitt förflutna som regeringschef ändå ses som ett slags officiell representant för Tyskland.
Schröder och Putin anses stå varandra nära. Redan tidigare har Schröder gått i god för Putins demokratiska pålitlighet. Han svarade för några år sedan ja på frågan om Putin var en tvättäkta demokrat.
I mars i år kritiserade han EU för att det var medansvarigt för Ukraina-krisen. Han menade att man inte tagit tillräcklig hänsyn till den ryska hållningen.
Kritiserade också
Även en partivän och ämbetsbroder till Schröder har yttrat sig på ett sätt som kan ses som Putin-stöd. Det är Helmut Schmidt, tysk regeringschef från 1974 till 1982, som sade att Putins ingripande på Krim var ”helt igenom förståeligt” och att det var ”ett dumt påhitt” att västländerna skulle tillgripa ekonomiska straffåtgärder mot Ryssland.
Också den tidigare kristdemokratiske förbundskanslern Helmut Kohl, som var vid makten 1982 till 1998, har kritiserat EU och västvärlden för att ha inte ha tagit hänsyn till Rysslands och Putins känslor.