Theresa May. Foto: TT

Klart: Nyval för britterna juni

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Theresa May fick sin vilja igenom. En majoritet av ledamöterna i underhuset i Storbritannien röstade för att det ska hållas nyval i landet den 8 juni.

Två tredjedelars majoritet behövdes i underhuset för attpremiärminister Theresa May skulle få som hon vill och britternaska gå till valurnorna den 8 juni. Och det blev den jordskredssegersom opinionsmätningarna pekade mot.

Stor majoritet

522 av de 650 ledamöterna iunderhuset, The house of commons, röstade för ett nyval. TheresaMay fick alltså mer än två tredjedelar av ledamöterna med sig, medgod marginal.

Brexit

Valet kommer att påverka Storbritanniens relationtill EU på två sätt. May väntas för det första få förstärkta kortpå handen i förhandlingarna med EU inför brexit. May har lovat attköra alla större beslut genom parlamentet, vilket blir smidigaremed en stabil majoritet.

– Men vad somantagligen är mer viktigt är tajmingen, som innebär att hon intebehöver oroa sig för ett val 2020. De flesta som är inblandade ibrexitprocessen inser att två år är för kort tid för att genomföraalla förändringar som kommer att krävas, säger Catherine Barnard,professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, till TT.

Kan vara klar 2018

Förhandlingarna kan vara klara kring slutet av 2018, ochövergångsfasen pågår antagligen till 2021, enligt henne.Valrörelsen skulle då hamna mitt i övergångsfasen.

– Vad hon inteville var att ha ett val under den fasen, säger Barnard.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger via sintalesperson att han pratade med May under tisdagen och att ”deriktiga förhandlingarna” om det brittiska utträdet kommer attinledas först efter valet den 8 juni, enligt Reuters.

LÄS MER: May favorittippad av spelbolagen

Skottlandladdar

Norr om den skotska gränsen kavlar man också upp ärmarna,där Skotska nationalistpartiet (SNP), med ledaren Nicola Sturgeon,ser den skotska självständigheten som valets huvudfråga.

– Sturgeonkommer att spela det kortet. Hon måste vara försiktig när honpratar om brexit, för en stark gren av hennes väljare ärEU-kritiska. Det blir en svår väg, så hon får koncentrera sig påfrågan som förenar partiets väljare, vilket är självständighet förSkottland, säger Barnard.

Theresa May skriver i tidningen TheScotsman att en röst på hennes konservativa Tories i Skottlandinnebär två saker: ”Det skulle sända ett tydligt budskap ommotstånd mot SNP:s splittrande planer på en andra omröstning omsjälvständighet, och det kommer att stärka min hand när jagförhandlar för hela Storbritannien med EU”, skriver hon.

Fakta: Vägen mot brexit

Processen kring Storbritanniens utträde ur EU sattes i gång formellt 29 mars då landet åkallade Lissabonfördragets artikel 50. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk lade sedan fram sitt förslag till grundlinjer i hur övriga 27 EU-länder ska förhandla.

Tusks förslag ska sedan bearbetas fram till den 29 april då det är tänkt att ländernas stats- och regeringschefer ska kunna enas om sitt förhandlingsmandat.

Förhandlingarna kommer för EU:s del att ledas av förre EU-kommissionären Michel Barnier. Förhoppningen är att en uppgörelse ska vara klar till hösten 2018, för att sedan kunna godkännas av alla medlemsländer under den påföljande vintern och våren.

På tisdagen kallade premiärminister May snabbt till presskonferens utanför 10 Downing Street och meddelade att hon ville se ett nyval. Hennes främsta argument var att Storbritannien behöver stabilitet inför EU-utträdet.

Om underhuset klubbar igenom nyvalet så väntas parlamentet upplösas den 3 maj. Det är bara dagar efter att EU-ledarna hållit ett specialmöte för att komma överens om en förhandlingsstrategi om Storbritanniens utträde ur EU. Brexitförhandlingarna väntas starta i juni, och den 8 juni har premiärminister Theresa May sagt att hon vill att valet ska hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet