Kärnkraftsanläggningen Hanhikivi ska enligt planen byggas i Pyhäjoki, på den finländska Bottenvikskusten, 16 mil från Skellefteå. Regeringen gav grönt ljus för elva år sedan, men sedan har det hela dragit ut på tiden.
I ett nytt inspel meddelar det finländska försvarsdepartementet att det måste göras en analys av vilka ekonomiska och geopolitiska risker projektet kan innebära, rapporterar finländska medier. Departementet pekar bland annat på att verket kan komma att bli beroende av ryskt kärnbränsle.
Bakom bygget står konsortiet Fennovoima där det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom ingår. Rosatom ska förse verket med en rysktillverkad tryckvattenreaktor.
Fennovoima hoppas på byggstart 2029. Konsortiet hoppades då på att få tillstånd att börja bygga nästa sommar, för att kunna sätta igång sommaren 2023. Men det dröjer sannolikt ytterligare lite – riskanalysen lär bli underlag till beslutet om tillstånd.
Projektet har sedan starten mött svenskt motstånd. Ett tiotal kommuner längs med Norrlandskusten har tagit ställning mot bygget och svenska miljöaktivister har bildat ett nätverk som ligger på de finländska myndigheterna.
Fakta: Ny reaktor på gång
Finland bygger ut kärnkraften.
I dagsläget har landet två kärnkraftverk med totalt fyra reaktorer.
Under 2022 ska en ny reaktor starta vid verket Olkiluoto, som ligger i Euraåminne på den södra Bottenvikskusten. Då kommer det finnas tre reaktorer där. De två befintliga reaktorerna är kokvattenreaktorer som tillverkades av det då svenska ABB Atom, samtidigt som bolaget tillverkade liknande reaktorer till kärnkraftverket i Forsmark.
Det andra finländska kärnkraftverket ligger i Lovisa, vid kusten i Nyland öster om Helsingfors. Dess reaktorer tillverkades i Sovjetunionen.
(TT)