Brandmän hjälper en kvinna att evakuera ett bombskadat lägenhetshus i Mariupol, Ukraina under torsdagen. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Kriget i Ukraina – dag 15

Uppdaterad
Publicerad

Den femtonde dagen sedan Ryssland invaderade Ukraina startade med att Ryssland tillämpade sju humanitära korridorer på morgonen, varav en var från krigshärjade och belägrade Mariupol. Ett barnsjukhus i staden bombades på onsdagen och i dag gav Ryssland svar på tal: ”Fake news”, säger Dmitry Polyanskiy, Rysslands sändebud i FN.

Läs mer om några av dagens händelser i sammanfattningen nedan.

Precis som på onsdagen verkar den utlovade vapenvilan inte ha respekterats då det återigen bombades i Mariupol redan vid lunchtid, enligt stadens kommunfullmäktige. Bland annat ska bostadshus ha träffats.

En humanitär konvoj som försökt ta sig till den sydöstra delen av staden behövde vända tillbaka på grund av striderna, detta enligt ett inlägg på sociala medier från Ukrainas vice premiärminister, rapporterade Reuters.

Civila i Mariupol begravs i massgrav

Fler än 70 personer har begravts i en 25 meter lång massgrav i utkanten av Mariupol, rapporterar nyhetsbyrån AP vars reporter ska ha besökt platsen.

Enligt reportern har många av de döda fallit offer för den intensiva beskjutningen av staden. En del ska dock ha dött av naturliga orsaker.

Massgraven ska ha börjat grävas i tisdags.

Förnekar bombning av sjukhus

Rysslands förnekar en attack mot ett barnsjukhus på onsdagen, där tre personer inklusive ett barn dödades enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Tidigare uppgifter rapporterar att 17 personer skadades.

Men Ryssland kallar rapporteringen kring händelsen för ”fake news”, rapporterar Reuters. Enligt Dmitry Polyanskiy, Rysslands sändebud i FN hade sjukhuset gjorts om till en militärbas av ”radikala”.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO har minst 18 attacker mot sjukvårdsanläggningar ägt rum i Ukraina sedan invasionens början.

Ryssland hoppar ur Europarådets arbete

Rysslands försvarsdepartement uppger att Ryssland inte längre ska delta i rådets Europaarbete, då man anser att Nato- och EU-länder underminerar rådet. Det rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Alla Europas länder utom Belarus är medlemmar i rådet. Det är en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter demokrati och rättssäkerhet.

Andersson: ”Fler unga behöver bereda sig på värnplikt”

I Sverige presenterade i dag regeringen sitt förslag på hur Försvarsmakten ska stärkas med anledning av det försämrade säkerhetsläget.

Anslaget till försvaret ska så snart som möjligt höjas till två procent av BNP, säger statsminister Magdalena Andersson. I år hade det motsvarat en ökning på 42 miljarder kronor.

– Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas, säger Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Enligt statsministern vill regeringen nu bygga ett starkt, folkligt förankrat försvar.

– Här vill jag tala klarspråk. Fler unga behöver på sikt bereda sig på att göra värnplikt och bidra till det militära försvaret, säger hon.

Vad händer i Tjernobyl?

Det ryska energidepartementet meddelade under torsdagen att belarusiska specialister har återställt elförsörjningen till det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl, enligt Reuters.

Enligt FN:s internationella atomenergiorgan IAEA finns det dock fortfarande ingen bekräftelse på att strömmen har återställts.

Ryska försvarsdepartementet tillät en grupp ukrainska tekniker att ta sig fram till de skadade kraftledningarna runt Tjernobyl. Det rapporterar Reuters som citerar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Tjernobyl intogs av ryska styrkor i början av mars, och det var den 9 mars som strömförsörjningen skadades.

Fakta: Statistik i kriget

  • Fler än 2,3 miljoner människor har flytt Ukraina sedan krigets början, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.
  • Minst 516 civila har dödats och 908 har skadats i Ukraina sedan kriget bröt ut, enligt FN.
  • Rysk militär ska ha förstört 2 911 militära anläggningar i Ukraina sedan invasionens början, enligt det ryska försvarsdepartementet, skriver Reuters.
  • Hundratusentals människor i den belägrade hamnstaden Mariupol saknar tillgång till mat, vatten, el, värme och medicin. Det berättar Röda korsets delegationschef i området, Sasha Volkov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.