Ukraina har utlyst undantagstillstånd – expert: ”Förbereder sig för krig”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina utlyser ett undantagstillstånd med anledning av den stegrade ryska aggressionen. Det beslutade parlamentet sent på onsdagskvällen efter att flera banker och myndigheter utsatts för omfattande cyberattacker under dagen.

Undantagstillståndet som det ukrainska parlamentet utlyste på onsdagskvällen omfattar hela Ukraina förutom de två ryskstödda regionerna Donetsk och Luhansk.

– Det innebär att Ukraina förbereder sig för ett krig, säger Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i SVT:s Aktuellt.

”Stark signal”

Tillståndet gäller i 30 dagar med möjlighet till förlängning i ytterligare 30 dagar. I och med det får regeringen större befogenhet att skydda befolkningen och staten. Men det betyder inte att krigslagar börjar gälla.

Bland annat införs förbud mot folksamlingar och strejker. Utgångsförbud kan bli aktuellt. Därtill förstärks skyddet av känslig infrastruktur. Tillståndet ger även staten utökad rätt till person- och fordonskontroller.

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg beskriver beslutet som ”en stark signal om att tonläget skruvats upp och att säkerhetsbedömningen har skärpts”.

– USA ska ha gett information till Ukraina och Natoallierade om att Ryssland planerar en nära förestående militäroffensiv, säger han i SVT:s Direkt.

Armén stärks upp

Oleksij Danilov, ordförande för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, har beskrivit åtgärderna som preventiva.

– Syftet är att upprätthålla lugn och fred i vårt land, sade han till nyhetsbyrån Reuters innan tillståndet utlystes.

Tidigare under dagen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att medborgare mellan 18 och 60 år, som ingår i den militära reserven, har kallats in för att förstärka armén och andra militära enheter. Dessutom har parlamentet röstat ja till att ge civilbefolkningen rätt att bära vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.