EU-ledarna möts på torsdagen och fredagen i Bryssel när det europeiska rådet sammanträder.
Under mötesdagarna är huvudpunkterna dels hur man ska få till ett snabbare och ökat stöd till Ukraina men även medlemsländernas egna försvar och säkerhet.
– Vi tycker att Ukraina är den enskilt viktigaste uppgiften som det samlade Europa och väst har just nu, säger statsminister Ulf Kristersson (M) inför mötet.
Finansiering av stödet är en viktig fråga
Hur stödet till Ukraina ska finansieras har blivit en stor fråga. EU vill använda avkastningen från frysta ryska tillgångar för att finansiera vapen till Ukraina.
Kristersson vill se att EU går ännu längre.
– Nu tar vi ett stort steg här idag genom att låsa fast att det är så vi gör. Men det hade varit ännu bättre att ta tillgångarna. Det finns flera hundra miljarder dollar i frysta ryska tillgångar.
Kristersson om EU-lån: ”Många andra steg man behöver ta först”
Frankrike, med stöd av flera länder i öst, lanserat ett förslag om att ta upp gemensamma lån.
– Det är många andra steg man behöver ta först. Men vi lever i en tid när stödet till Ukraina är extremt viktigt, så det är klart att Sverige inte kommer börja med att säga det här är en röd linje.
Men Sverige har tagit stöd mot Tyskland i frågan mot en gemensam upplåning, säger SVTS:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.
– Även Nederländerna har varit mot. Man brukar kalla dem för de lite frugala EU-länderna, alltså lite mer sparsamma. Men de baltiska länderna, som tidigare kanske har varit lite mer åt de frugala hållet, tycker att det här är ett av de mer kreativa sätten att fixa pengar på.
Estlands premiärminister Kaja Kallas tillhör de ledare som hårdast trycker på för ett gemensamt lån.
– Om inte det fungerar så kom med något annat! Vi behöver det nu. Vi kan inte skjuta upp det till senare, säger Kallas.
Även Finland har blivit mer positivt inställda till ett lån.
– Nog finns det kanske, i brist på någon annan lösning, en liten öppning i den här frågan, säger Bergsten.