Statsminister Ulf Kristersson besöker under dagen Paris med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet. Foto: TT

Ulf Kristersson mötte Macron: Goda förutsättningar att samarbeta kring kärnkraft

Publicerad

Sverige och Frankrike har goda möjligheter att samarbeta kring utvecklingen av ny kärnkraft. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

Statsministerns resa till Frankrike är den första som genomförs sedan Sverige tog över EU-ordförandeskapet den 1 januari 2023.

De två ledarna talade bland annat om kriget i Ukraina, energikrisen, klimatkrisen och den skenande inflationen, förklarade Kristersson under ett pressanförande på Élyséepalatset i centrala Paris.

Minst två kärnkraftreaktorer

Han lyfte utvecklingen av ny kärnkaft som ett område där de två länderna kan ha särskilt goda möjligheter till samarbete.

– Sverige behöver köpa minst två kärnkraftreaktorer, jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft, säger statsministern till Aftonbladet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) håller tal om Sveriges kommande ordförandeskap i EU. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.