Oron växer bland Iraks kristna sedan landets al-Qaida-grupp, som kallar sig Islamiska staten Irak (ISI), pekat ut ”samtliga kristna centra, organisationer och institutioner, ledare och troende” som måltavlor.
-Det här är mycket negativt, mycket dåligt för vårt folk, sade Bagdads kaldeiska biskop Shlimoune Wardouni som en reaktion på ISI:s uttalande.
Han sade att kristna nu riskerar att skadas eller lämna landet.
Utvandring
Samir Khalil Samir, en egyptisk jesuit som är en av Vatikanens experter på islam, gör samma bedömning.
-I Irak medför varje attack att tusentals kristna utvandrar. De säger att de inte har några garantier där. Shiiterna har sin milis, sunniterna har sin milis och kurderna har sin välbevakade självstyrande provins i norr. De kristna har varken någon milis eller någon region.
I Egypten, där al-Qaida också riktat hot mot kristna, fördömde förbjudna regeringskritiska Muslimska brödraskapet, som för länge sedan har tagit avstånd från våldsanvändning, hotet mot kristna.
Fördömer
-Egyptens säkerhetsapparat har 30 års erfarenhet av att kväsa jihadistverksamhet och infiltrera extremistgrupper. Jag tvivlar på att de skulle misslyckas med att ta itu med sådana hot, sade Abdel Moneim Abul Futuh från Brödraskapet som regelbundet utsätts för trakasserier från egyptiska säkerhetstjänsten.
ISI säger sig ha utlöst söndagens blodbad i Bagdad, då mässbesökare dödades efter att ha tagits som gisslan i en syrisk-katolsk kyrka. Offren begravdes på tisdagen i S:t Josef-kyrkan, som var avspärrad med taggtråd och bevakad av armén. Men det får inte de kristna i landet att känna sig mindre utsatta.
Hazen Girgis, professor vid universitetet i Mosul, medger att ISI-hotet gör honom nervös.
-Allt det här beror på förseningen i regeringsbildningen och att lag och ordning inte upprätthålls, sade Girgis som anser att det maktvakuum som uppstod efter valet i mars har gett ISI större manöverutrymme.
TT
Fakta: Iraks kristna
Iraks huvudstad Bagdad är sedan gammalt centrum för den orientaliska kristenheten. I Irak är kaldeiska, syrisk-ortodoxa och assyriska kyrkan representerade.
Hur många kristna som finns i landet är ovisst. Uppgifter från 2008 gör gällande att det fanns bortåt 1,5 miljoner kristna av en befolkning på 29,5 miljoner. Enligt andra uppgifter fanns det runt 800.000 kristna vid den USA-ledda invasionen 2003. Skaran ska därefter ha krympt till omkring en halv miljon.
Sedan invasionen har antalet kristna i Bagdad minskat till 150.000, en tredjedel av det tidigare antalet. De 14 kaldeiska kyrkor som fortfarande är i bruk utgör hälften av antalet kyrkor som fanns för sju år sedan.
Källa: TT, AFP