Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varifrån kommer Salwan Momika och vad säger man om koranbränningarna där? SVT:s Mellanösternteam har rest till Irak, och blir stoppade vid vägspärren in till Momikas hemstad. Foto: SVT samt Salim Alsabbagh/SVT

Kristna irakier misstänkliggörs efter koranbränningarna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kristna i Salwan Momikas hemstad Hamdaniya i Irak har drabbats hårt på grund av koranbränningarna.

– Vi blir stoppade i vägspärrar och kontrollerade bara för att vi kommer från samma stad som Salwan, säger en man till SVT.

Irak är det land i Mellanöstern där protesterna mot koranbränningarna varit allra våldsammast. I somras väckte koranbränningarna sådan vrede att folkmassor stormade den svenska ambassaden i Bagdad. Den svenska flaggan brändes och Sveriges ambassadör uppmanades att lämna landet. Fortfarande är ambassaden stängd.

Att koranbrännaren Salwan Momika är irakier har ytterligare spätt på ilskan. Irak vill att han utlämnas från Sverige till Irak.

”Alla drabbas”

Salwan Momika kommer från den kristna staden Hamdaniya i norra Irak. SVT har försökt besöka staden men eftersom frågan är extremt känslig får vi inte komma in i staden. Men flera invånare som vi träffar strax utanför staden vittnar om stor oro bland kristna i Hamdaniya.

– Om en kristen bränner koranen, tror folk att alla kristna håller med. Det Salwan gör drabbar oss trots att vi alla är helt emot det han gör, säger en man som vill vara anonym.

SVT har tidigare rapporterat om att Migrationsverket den 11 juli i somras öppnade ett ärende rörande Salwan Momika som bland annat baserades på bilder där han poserade med vapen i militära sammanhang i Irak.

Han har själv tidigare nekat till att ha deltagit i strid i Irak och när SVT når honom upprepar han budskapet.

– Jag har inte deltagit i något krig eller i någon olaglig organisation, säger Salwan Momika.

Han säger att han numer är ateist.

Spänt säkerhetsläge

År 2014 tog terrorgruppen Islamiska staten, IS, över storstaden Mosul i norra Irak. Strax efter attackerade terroristerna också kristna byar och städer, och invånare i Hamdaniya tvingades fly. 2017 besegrades IS terrorvälde och Hamdaniya och andra städer befriades.

På grund av säkerhetsläget i Irak finns många vägspärrar i landet som människor dagligen måste passera. Ofta kan det bli spänt mellan shiamuslimer, sunni, kurder och kristna.

– När vi från Hamdaniya passerar vägspärrar kan soldater säga: ”Ni är kristna i Salwan Momikas grupp”. Men det drabbar inte bara oss utan alla kristna också i Mosul och Bagdad, säger en man till SVT.

Folk vi möter är oroliga för vad som kan hända om koranbränningarna fortsätter. Otryggheten många kristna känner kan komma att förvandlas till rädsla:

– Vissa fruktar att de kommer råka illa ut. Folk kan komma att tvingas lämna Irak. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.