Kritik efter stora oljeutsläppet i Kalifornien – tog ett dygn att varna

Publicerad

Det tog ett helt dygn för myndigheterna att agera och varna efter det stora oljeutsläppet utanför Kaliforniens kust.

Lokala miljöorganisationer och boende ifrågasätter nu om myndigheterna agerade för långsamt med att varna och att koordinera hjälpinsatser, rapporterar flera amerikanska medier.

Över en halv miljon liter olja bedöms ha runnit ut i havet och spridits på en yta om 33 kvadratkilometer utanför Huntington Beach, söder om Los Angeles. Läckan tros komma från en brusten ledning vid en oljeplattform.

Trots att flera invånare i kustområdet larmat polisen om att det luktade bensin på fredagskvällen så kom information om läckans omfattning först ett dygn senare, skriver LA Times.

”Hade kunnat undvikas”

På lördagseftermiddagen skickades ett tweet från Newport beachs officiella twitterkonto där man skrev att oljespillet borde försvinna med vågorna och inte förväntades nå land. 

Först på lördagskvällen meddelade lokala myndigheter att oljan var på väg in mot kusten och stranden stängdes av. Arbetet med att förhindra oljan att nå land pågick sedan under hela natten och söndagsmorgonen. 

– När det når stranden, har det gjort enorm skada. Vår frustration är att det hade kunnat undvikas om man hade agerat snabbt, säger Garry Brown, ordförande i miljöföreningen Orange county coastkeeper till nyhetsbyrån AP.

”Ansvarsfullt beslut”

På en presskonferens på söndagen konstaterade Kim Carr, borgmästare i Huntington Beach, att stranden var täckt i olja.  

Lokala myndigheter säger att de jobbat så snabbt de kan med att bekämpa oljan. 

– Det handlar om att samla fakta och ta ett ansvarsfullt beslut, säger Katrina Foley, regionsföreträdare i Orange County, enligt LA Times. 

Både lokala och federala utredare ska nu titta närmare på vad som kan ligga bakom läckan, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.