– Han repeterade att det här är Trumps bestämda vilja och beslut. Och han sade att det också fanns förväntningar på det här, att det är något man utlovat, berättar Wallström för TT efter mötet.
– Men samtidigt sade han att han är i kontakt med parter i regionen och att han tänker fortsätta att agera för fred.
Negativa effekter
De båda kollegorna möttes enskilt i samband med det årliga ministerrådsmötet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien. Wallström beskriver samtalet som ”väldigt bra” och understryker att relationen mellan Sverige och USA är god och långvarig.
Men när det gäller Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och beslutet att flytta den amerikanska ambassaden dit är de två överens om att vara oense.
– Jag sade till honom att jag redan har framfört våra starka invändningar mot beslutet och de negativa effekter som vi tror att det kan få på fredsprocessen och på stabiliteten i regionen, berättar hon.
– Vidare sade jag att vi förstås ansluter oss till vad EU har uttalat, att vår syn förblir att Jerusalems status ska avgöras i förhandlingar och att vi fortsätter att stödja tvåstatslösningen.
”Agerar lojalt”
Tillerson i sin tur gav inga detaljer om de många frågor som Trumps besked efterlämnade, bland annat rörande östra Jerusalems status och tidsplanen framåt. Men han sade att han märkt av de starka reaktionerna på beslutet.
Amerikanska medier rapporterar att både Tillerson och försvarsminister Jim Mattis motsatte sig beslutet, berörde han det med dig?
– Han är ju utrikesminister och han agerar förstås lojalt med sin president och han återgav vad presidenten har sagt och hur han motiverar det, svarar Wallström.